Почина Сона Червена, прочута чешка оперна певица, станала известна с

...
Почина Сона Червена, прочута чешка оперна певица, станала известна с
Коментари Харесай

Почина оперната певица Сона Червена

Почина Сона Червена, фамозна чешка оперна певица, станала известна с повече от 110 функции в оперни театри по целия свят. Тя бе е на 97 години, заяви Българска телеграфна агенция.

Червена е умряла в неделя в болница в чешката столица, където се е лекувала от неуточнено заболяване, оповестиха от Националния спектакъл в Прага.

Родена на 9 септември 1925 година в Прага, Червена е гостуваща певица в операта „ Унтер ден Линден “ и Берлинската държавна опера в следената от Съветския съюз част на Берлин, когато през януари 1962 година взема решение да емигрира в Западен Берлин през последния отворен проход в новопостроената Берлинска стена.

„ Не бих могла да пребивавам и да пея без независимост “, споделя тя един път пред чешкото публично радио. Желязната завеса я държи отвън страната ѝ в продължение на 30 години.

На Запад Червена е основана във Франкфуртската опера, само че става известна с гостуванията си в голям брой оперни театри в Европа и Съединени американски щати, в това число във Виена, Милано, Париж, Амстердам, Лос Анджелис, Чикаго, както и на фестивалите в Байройт, Глиндеборн и доста други. Излиза на сцена с диригенти като Рафайел Кубелик, Херберт декор Караян, Пиер Булез, Чарлз Макерас и др. Миналата година на 29 септември Червена извърши ораторията на Ян Застера „ Света Людмила “ в Латеранската базилика в Рим във връзка чешкото председателство на Европейския съюз.

Сред премиите ѝ са Златен орден за изкуство от центъра „ Джон Ф. Кенеди “ във Вашингтон през 2013 година и Държавен орден за заслуги на Чехия през същата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР