почина, предадоха световните агенции. Най-дълго управлявалият бивш министър-председател на Япония издъхна

...
почина, предадоха световните агенции.
Най-дълго управлявалият бивш министър-председател на Япония издъхна
Коментари Харесай

Простреляният по време на предизборна реч Шиндзо Абе почина -

умря, предадоха международните организации.

Най-дълго управлявалият някогашен министър-председател на Япония издъхна в болница, откакто бе на улицата по време на предизборна тирада в град Нара, Западна Япония.

Убиецът - 41-годишен мъж, неудовлетворен от политиката му - бе задържан на място.

Абе бе откаран в болница в положение на сърдечен арест и дихателен арест - без да диша и със спряло сърце. Опитът животът му да бъде избавен с кръвопреливане е бил несполучлив.

Най-дълго управлявалият министър-председател на Япония (от 2006 до 2007 и от 2012 до 2020 г.) бе прострелян два пъти в тил по време на речта преди парламентарните избори в неделя. 67-годишният Абе падна на земята, облян в кръв, улучен в гърдите и врата. Обществената телевизия NHK сподели по какъв начин Абе произнася тирада пред основната жп гара в Нара. Той стои, облечен в тъмносин костюм, вдигнал пестник, когато се чува изстрел. След това се вижда по какъв начин Абе пада на улицата, а няколко охранители тичат към него. Той се държи за гърдите, а ризата му е изцапана с кръв.

Стрелецът Тецуя Ямагами декларирал пред полицията, че е неудовлетворен от политиката на Абе и е желал да го убие. Ямагами е служил във военноморските елементи на Силите за самозащита на Япония.

Публичният разстрел на висшия политик в една от най-безопасните страни в света, известна с едни от най-строгите закони за надзор на оръжията провокира .

Министър-председателят и министрите му стремително се върнаха в столицата Токио от предизборните си задължения в страната. Премиерът Фумио Кишида назова нападението " подло и варварско ". 

Преди да бъде прострелян, Шиндзо Абе организираше акция преди парламентарните избори в неделя. Либерално-демократическата партия на Абе държи на практика монопола върху властта в Япония от края на Втората международна война и нямаше подозрение. В неотдавнашно изследване на публичното мнение партията имаше преднина от 20 пункта пред най-близкия си съперник. Въпреки че през 2020 година се отдръпна от поста си заради съществени здравословни проблеми, Абе остана сериозен властови фактор в партията си. Появата му в град Нара беше доказана от локалния клон на партията му единствено ден преди митинга.

Публични манифестации като този на Абе са типични за 20-те дни преди изборите - единственият интервал, в който акцията е позволена съгласно японското законодателство. И въпреки че висши политици като Абе нормално пътуват със засилена защита, нападенията против обществени персони са извънредно редки в Япония.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР