Почина Дейвид Проуз, актьорът зад маската на Дарт Вейдър от

...
Коментари Харесай

Отиде си Дейвид Проуз: актьорът зад маската на Дарт Вейдър |

Почина Дейвид Проуз, артистът зад маската на Дарт Вейдър от истинската трилогия " Междузвездни войни ".

Бившият културист си отиде от този свят на 28 ноември на 85-годишна възраст след малко боледуване, оповестява Би Би Си, като се базира на сътрудника му Томас Боуингтън.

Проуз е определен да ролята на Вейдър точно поради внушителната си физика - висок е метър и 98 см, макар че тя е озвучена от Джеймс Ърл Джоунс, тъй като южняшкият му акцент не се харесва - същинският Проуз просто не звучи задоволително заплашително.



Режисьорът Джордж Лукас го вижда след присъединяване му като телохранител в " Портокал с часовников механизъм ", но се колебае дали да наеме Прауз за ролята на Дарт Вейдър или на Чубака. Актьорът упорства за Вейдър, тъй като " хората постоянно помнят неприятните герои ".

" Нека силата да бъде с него вечно " - споделя Боуингтън след кончината на Проуз и го назовава " воин в живота ни ". По думите му загубата е " същинска, дълбока и сърцераздирателна ".

Дейвид Чарлз Проуз е роден на 1 юли 1935 година в Бристъл, Англия. Кариерата му като артист се простира в 50 години. Дебютът му е през 1967 година с " Казино Роял ". " Междузвездни войни " му носи интернационална популярност. Дейвид и брачната половинка му Норма са родителите на три деца.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР