Почина дългогодишният солист на Държавна опера – Стара Загора Мария

...
Почина дългогодишният солист на Държавна опера – Стара Загора Мария
Коментари Харесай

Почина оперната прима Мария Клинчева

Почина дългогодишният солист на Държавна опера – Стара Загора Мария Клинчева – оперна прима, дама с висота, достолепие и прелест, топъл и земен човек за обичане! – оповестиха от Старозагорската опера. Мария Клинчева трайно свърза своята житейска и артистична орис с първия извънстоличен оперен спектакъл – Старозагорска опера.

В продължение на повече от четири десетилетия тя се превъплъщава в десетки функции и оформя образа на културния живот в Стара Загора, притежател е на Награда „ Стара Загора”. Гостува и в доста други страни по света.

Мария Клинчева е родена в Панагюрище на 16 септември 1943 година. На 16-годишна възраст е призната в Музикалното учебно заведение в Пловдив, в класа на Люба Дмитриева – приключила оперно пеене в Париж, след което пяла в Парижката Гранд опера. През 1964 година Мария Клинчева е призната в Музикалната академия в София, в класа по оперно пеене на проф. Цветана Дякович. След довеждане докрай на висшето си обучение отпътува за Италия. Получава стипендия от италианска страна и стартира да се образова в Академия Киджана в Сиена, където нейни преподаватели са Мария Канильия и световноизвестният оперен артист Маестро Джино Беки. Следват четири години, в които Мария Клинчева продължава своето рационализиране по оперно пеене, като стипендиант в Академия „ Санта Чечилия” в Рим, във Флоренция и в студия към Театро Комунале. През 1972 година се завръща в България с договорите си за концерти в Италия през другите сезони. Назначена е в Държавна опера – Стара Загора.

Остава в града на липите и отдава сърцето си на сцената на операта в града. С безрезервност и ентусиазъм, с изключителните си качества, примата изиграва към 50 функции, огромната част от тях основни. До последно продължи да работи като възпитател и преводач на опери от италиански език за своята обичана Старозагорска опера.

Екипът на Телевизия Евроком изрича най-искрени съболезнования на фамилията!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР