Победителите в 15-ия юбилеен конкурс на вестник Марица - Фермер

...
Победителите в 15-ия юбилеен конкурс на вестник Марица - Фермер
Коментари Харесай

Избрахме Фермер на Тракия 2017

Победителите в 15-ия юбилеен конкурс на вестник " Марица " - " Фермер на Тракия 2017 ", към този момент са ясни.  Най-достойните стопани в секторите „ Растениевъдство ” и „ Животновъдство ” бяха излъчени през вчерашния ден след гласоподаване от Консултативен съвет към приложение " Агро ". По традиция номинациите се вършат от земеделските дирекции в областите Пловдив, Пазарджик и Хасково. Тази година подпомагане ни оказаха от регионалния офис на Националната работа за препоръки в земеделието в Хасково и от Фондация " Земята - източник на приходи ". 

В оспорвана борба влязоха над 50 фермери - всички с високи достижения и упоритости в своята област. Изключително мощни кандидатури има и на двата фронта - „ Растениевъдство ” и „ Животновъдство ”. След сложна селекция до край доближиха 11 - 6 земеделци и 5 с животновъдни ферми. По-големият брой на растениевъдите тази година е казус в историята на състезанието, който се наложи поради достойната конкуренция. 

Някои от производителите са заложили единствено на овощни култури, тютюн или зеленчуци - полско и оранжерийно произвеждане, а други отглеждат по едно и също време зърнено-житни култури, ориз, памук,  маслодайни, култури и лозя. Животновъдите са насочени към говедовъдство - млечно и месно направление, както и към козевъдство и овцевъдство за отглеждане и предпазване на изчезващата локална порода Бяла маришка овца. Има и фермер, който е затворил цикъла на произвеждане с мандра за млечни артикули, завод за салами и апаратура за биогаз. Друг, който прохожда в отглеждането на животни, само че пък е ас измежду земеделците, дирижира стопанството си благодарение на IT технологии в бранша. Добрата наклонност, която впечатли журито, е, че множеството от номинираните са  поели щафетата и са второ и трето потомство фермери. Друг положителен факт е, че дамите и тази година демонстрираха, че фермерството не е непокътната територия за мъжете.

 В Консултативния съвет участваха ректорът на Аграрния университет в Пловдив - проф. доктор Христина Янчева, шефът на Институт по зеленчукови култури " Марица " - Пловдив, доцент доктор Даниела Ганева, зам.-директорът на Института по растителни и генетични запаси - Садово - доцент доктор Станислав Стаматов, гл. ас. Георги Кормов от Института по зарзаватчийство, доцент д-р Иван Соколов, ръководител на Съвета на шефовете на Международен панаир Пловдив, госпожа Елена Димова - директор на дирекция „ Административно-правна, финансово-стопанска активност и човешки запаси “ при ОД „ Земеделие " -  Пловдив, господин Митко Жеков - шеф продажби " Евроферт ", както и представители на " Агрион " и вестник " Марица ".

Двамата призьори в секторите „ Растениевъдство ” и „ Животновъдство ” ще бъдат удостоени със статуетки, а всички финалисти - с грамоти. Те ще се връчат на тържествена гала, която ще се състои на 16 февруари от 18 ч. в хотел " Рамада Пловдив Тримонциум ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР