По заповед от “Дондуков 2 всички областни управители хвърлиха оставки,

...
По заповед от “Дондуков 2 всички областни управители хвърлиха оставки,
Коментари Харесай

Премиерът Денков не пуска областните управители до назначаването на нови

По заповед от “Дондуков ” 2 всички регионални шефове хвърлиха оставки, които от “Дондуков ” 1 отхвърлиха да одобряват. Напускащите ще останат на постовете си до назначение на нови регионални.

 

В първия работен ден от седмицата шефовете на Пловдив, Благоевград, Добрич, Хасково, Монтана, Видин, Пазарджик, Софийска област, Габрово, Враца първи хвърлиха оставките си, като най-остра беше позицията на Трендафил Величков.

 

“Не смятам, че политическите ми разбирания, идеологията, идеите, в които имам вяра, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са ”, написа регионалният шеф в оставка на Пазарджик.

 

“В Министерския съвет постъпват заявки за овакантяване на регионални шефове и заместител регионални шефове от цялата страна. Акцията е невиждана и слага на тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт ”, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

 

От институцията припомнят, че регионалните шефове би трябвало да извършват функционалностите си, до момента в който Министерският съвет разиска настояванията им за овакантяване на постовете. По предварителна сделка ГЕРБ и ППДБ би трябвало дружно да излъчат новите регионални шефове, за което е належащо време.

 

Акцията е невиждана и слага на тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт, се споделя в прессъобщение от " Дондуков " 1.


Областните шефове имат широкоспектърни функционалности, с които пазят публичния интерес. Те имат ангажимент да координират районното развиване от името на държавното управление, да упражняват надзор върху работата на териториалните структури на централната власт, да наблюдават за законосъобразността в дейностите на локалната власт и други, напомнят от държавната осведомителна работа.

 

Постъпилите заявки за овакантяване ще бъдат прегледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение по отношение на всяко едно от тях навреме, като до тогава всички регионални шефове и заместител регионални шефове са длъжни да извършват функционалностите си.

 

Истината е, че всеки нов кабинет сменя регионалните шефове. Прпактиката обаче сочи, че това рядко става незабавно, а на порции, като от време на време процесът се точи с месеци. В противоположен случай има заплаха да настъпят неразбории в изпълнителната власт.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР