По закон държавата е длъжна да се грижи за сигурността

...
По закон държавата е длъжна да се грижи за сигурността
Коментари Харесай

Журналистката Валя Ахчиева пред „Труд“: Марешки ли управлява здравната каса?

По закон страната е длъжна да се грижи за сигурността на пациентите


В последното издание на предаването „ Открито “ по Българска национална телевизия стана ясно, че шефът на НЗОК проф. Камен Плочев е освободил директорa на „ Връзки с обществеността “ Багряна Маркова след административен напън върху нея, че е предоставила на Валя Ахчиева и Българска национална телевизия информация за журналистическо следствие, обвързвано с контрабандата на „ Хумира “, по Закона за достъп до социална информация. Това станало, откакто в НЗОК и във всички 28 РЗОК в страната, се получило писмо от Веска Марешка – майка на зам.-председателя на Народно събрание Веселин Марешки и представляваща фирмата-доставчик на медикаменти „ Фармнет “. Писмото било като опасност против Здравната каса и против всички чиновници, които дръзнат да дадат информация на публицисти, обвързвана с сдруженията на семейството Марешки.

И Багряна Маркова била пенсионирана ненадейно.

– Г-жо Ахчиева, в същото следствие от предходната седмица, Вие открихте поредна контрабандна „ Хумира “ – този път в Стара Загора. Как стигнахте до контрабандираното скъпоструващото лекарство, реимбурсирано от НЗОК?
– Наистина, в случай че не бях тръгнала по следите на насилственото пенсиониране на Багряна Маркова, по тази причина че един държавен чиновник е извършил служебните си отговорности и е извършил Закона за достъп до социална информация, нямаше да стигна до втората контрабандна „ Хумира “, която пациент от Стара Загора е разкрил отново в аптека „ Марешки “. Още по-скандалното е, че тук не става въпрос за индивидуален случай в Бургас и за втори случай в Стара Загора. Открихме, че през последната година и половина е имало голям брой такива случаи с контрабандни медикаменти „ Хумира “, които са давани на български пациенти от цялата страна. И една част от тях са от веригата аптеки „ Марешки “ по данни на програмата Биоасист.

– Каква е тази стратегия Биоасист?
– Тръгнах да диря тази стратегия, защото въпросът, който стоеше пред нас бе: Защо всички пациенти, когато открият съмнителни белези ( надписи на турски език под стикерите на български) в лекарството за ревматоиден артрит „ Хумира “, вместо да отидат в Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), в Здравната каса или в прокуратурата, отиват при представители на тази стратегия Биоасист? В следствието установихме извънредно стройна система, която се повтаря при всички случаи. Оказа се, че една пациентка от Стара Загора е получила „ Хумира “ с надписи на турски език от аптека от веригата „ Марешки “, която се намира на ул. „ Цар Иван Шишман “ 85 Б в Стара Загора. Медикаментът получила предишното лято, само че едвам през месец януари тази година става прочут този случай.

– Успяхте ли да намерите отговорите?
– Атакувах с многочислени есемеси българското посланичество на американската компания АбВи, която е производител на Хумирата. Оттам отказваха да ми дадат контакт с програмата БиоАсист.

– Защо от тях търсихте контакт с БиоАсист?
– Защото системата е такава, че пациентите, които са получили контрабандна „ Хумира “ от аптеките я носят в програмата БиоАсист, а програмата уведомявала американската компания АбВи, която на собствен ред пък уведомявала нашата Изпълнителна организация по медикаментите.

– Тази компания Био Асист медиатор ли се явява?
– Тя е междинно звено за поддръжка на пациентите. С доста огромни страдания се добрах до шефа на компанията, доктор Борис Петров. Той се съгласи да се срещнем в една от неговите лаборатории в София. Оказа се, че въпросната компания се назовава Евро Аксес Консултинг ЕООД. Д-р Петров изясни, че подпомагали административно, с съвещания пациентите.

– В какво се показва тази помощ?
– След като един пациент е диагностициран с ревматоиден артрит и му е изписана „ Хумира “, консултантите от стратегия БиоАсист, финансирани от производителя АбВи, помагали на болните да си пишат документите, с цел да се явят пред Лекарска комисия за разпределяне на „ Хумира “. Т.е. това е една консултантска активност за приготовление на формуляри и документи. Попитах лекар Петров, за какво пациентите, попаднали на контрабандна „ Хумира “ тичат при тях, откакто компанията няма нищо общо с медикаменти. Освен това нямат и право да дават медикаменти. А пациентът от Бургас Ангел Апостолов, за който описах в предходно следствие на „ Открито “, призна че откакто занесъл контрабандната „ Хумира “ в БиоАсист, му били дали друга „ Хумира “. Как по този начин някой ще дава лекарство на пациент, откакто даже компанията производител не може да направи това, тъй като има закон?! Новото, след случая в Стара Загора е, че контрабандната „ Хумира “ сега се намира в ИАЛ. И тя ще бъде материално доказателство по досъдебното произвеждане за контрабандата на медикаменти.

– Стана ли ясно кой въпреки всичко е предал медикамента в Агенцията по медикаментите?
– Исках да схвана кой, какво на кого е дал? От стратегия БиоАсист настояват, че на 19 януари т.г. са изпратили мейл на производителя АбВи за случая в Стара Загора от предишното лято. А АбВи в края на януари изпраща мейл до организацията по медикаментите. Изпълнителният шеф на ИАЛ Асена Стоименова дефинира сигнала от АбВи като фалшив, тъй като в него липсва името на пациентката, няма доказателство, че медикаментът е платен от аптека „ Марешки “ на ул. „ Цар Иван Шишман “ 85 Б, няма и данни от Здравната каса. Хумирата е изследвана от ИАЛ. Доц. Стоименова съобщи в предаването ни, че по всички закони става въпрос за подправен лекарствен артикул. С експертизата на медикамента данните ще бъдат изпратени на прокуратурата по досъдебното произвеждане.

– Има ли данни по какъв метод контрабандната „ Хумира “ е влезнала в аптеки „ Марешки?
– Точно това попитах шефката на въпросната аптека „ Марешки “ Дора Иванова и тя отговори същото, което ни сподели и шефката и на другата аптека „ Марешки “ в Бургас. Те обясниха, че получават доставените медикаменти от „ Фармнет “ (доставчика на медикаменти на семейството Марешки). По думите им медикаментите идвали от склада на „ Фармнет “ в Пловдив, и каквото получат, това дават. Но по-интересното е информацията на Биоасист, че това не бил единственият случай на „ Хумира “ в тази аптека. Според тях в същата аптека имало още два сходни случая – единият от втори май 2017 година, а другият от първи юни 2017 година. Освен това се твърди, че има голям брой други случаи и в Северна, и Южна България, в които постоянно от Биоасист уведомили „ АбВи “ и постоянно и незабавно американската компания АбВи била уведомила Агенцията по медикаменти, както и всички способени органи, включително и ДАНС. Тук поражда въпросът какво са създали способените органи с тази информация, тъй като в случай че от година и половина Биоасист и „ АбВи “ настояват, че са уведомили всички способени органи, ние публицистите питаме: „ Кои са контрабандистите в България и по кои канали идва тази контрабандна „ Хумира “?

Управителят на НЗОК Камен Плочев оповести в предаването ни, че не било работа на Здравната каса да ревизира складовете и аптеките на семейството Марешки. Странен отговор, откакто в следствията си доказахме с документи, че контрабандната Хумира в Бургас е платена от Здравната каса. Тоест, с нашите обществени пари, Касата заплаща за контрабанда!

И тогава излиза, че едни от способените органи не желаят, а други и да желаят, не могат да тръгнат по следите на контрабандните медикаменти!

– Странно е и друго нещо. Тази компания, която е производител – „ АбВи “ е директно заинтересувана това да не се случва. Защо тя на процедура няма реакция?
– Отговорът на този въпрос го дължи американската компания („ АбВи “), тъй като от акциите на прокуратурата, които бяха през ноември и декември предходната година, когато хванаха препакетирани медикаменти и други, които са обект на успореден експорт, в действителност стана ясно, че истинските медикаменти, които влизат в България се изнасят като успореден експорт на цени два или три пъти по-високи. А с цел да се прикрият следите в Здравната каса, че тези медикаменти, предопределени за български пациенти по реда на НЗОК липсват, евентуално те се заместват с такива, които влизат по контрабандни канали у нас и които са неразрешени за приложимост в България.

И защото по закон, страната е длъжна да се грижи за сигурността на пациентите, които одобряват медикаменти, то в този момент би трябвало да попитаме:

Дали нашите способени служби влизат във всички хранилища с медикаменти, дали ревизират всички аптеки и дали ревизират всички следи за контрабанда на медикаменти тъй като най-малко за в този момент, няма данни, че те са ревизирали след нашето следствие данните от системата на НЗОК и РЗОК. Ние открихме, че има разнообразни числа в НЗОК и в РЗОК – Бургас за платената Хумира от Касата. Различни са цифрите за това в разнообразни дирекции, в разнообразни отдели.

А по никакъв начин не е мъчно да се направи разбор на цифрите и да се извършат елементарни аритметични дейности. Нужни са единствено 3 цифри! Едното е това, което демонстрира, какъв брой „ Хумира “ е влезнала в България за една година. Второто число е това, което демонстрира, какъв брой Хумира е излязла от България като успореден експорт през същата година. А третото число е платената от НЗОК „ Хумира “ на пациенти в България, за същата година. И в случай че сборът на второто и третото число не е еднакъв на първото число, то разликата ще бъде означена с едно 4-то число. И то ще демонстрира, какъв брой контрабандна „ Хумира “ е влезнала в България. И това четвърто число би трябвало страната ни да го каже на глас. За да повярваме, че в действителност желае да се бори с контрабандата на медикаменти. Само че, тя не го прави. Засега…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР