По всичко личи, че квоти за българска музика в медиите

...
По всичко личи, че квоти за българска музика в медиите
Коментари Харесай

Според КЗК квотите за българска музика в медиите ограничават конкуренцията |

По всичко проличава, че квоти за българска музика в медиите няма да има. Това излиза наяве след оповестено мнение по тематиката на Комисията за защита на конкуренцията.

Припомняме, че настояването за квоти за българска музика бе политически припознато от Вътрешна македонска революционна организация, които предложиха промени в Закона за радио и телевизия.

С тези планове се предвиждаше нов текст, съгласно който минимум 1/3 от дневното музикално наличие на радио и телевизионните стратегии би трябвало да е предопределено за българска музика, основана от създатели, най-малко единият от които е български жител.

Единственото изключение се прави за новините и спортните излъчвания, рекламите и филмите. От тази българска музика, която е с текст, минимум 1/2 би трябвало да е с текст на български език. Тези съотношения би трябвало да бъдат постигани всеки ден в часовия пояс сред 06:00 и 22:00 часа. Това обвързване за доставчиците на медийни услуги е подкрепено с имуществена глоба от 5000 до 20 000 лева, като за осъществяване на административно-наказателната отговорност е задоволително нарушаването да бъде установено в границите на едно денонощие.

Мотивите на Вътрешна македонска революционна организация бяха " съхраняването на българския език и просвета в изискванията на глобализация ". Тази концепция обаче е остаряла и в последно време бе една от идеите на сдружението " Музикаутор ", което направи и огромна акция, съпроводена с изследване на усетите на българите, направено от " Алфа рисърч " по поръчка точно на " Музикаутор ".

Според Комисията основаването и популяризирането на българска музика може да бъде насърчено по редица способи, без да се лимитира конкуренцията. Тя дава образец със съществуването на радиостанции и телевизионни канали, които излъчват единствено българска музика.

Това, което Комисия за защита на конкуренцията не загатва в мнението си обаче е, че съвсем всички посочени медии са музикални и са насочени на 100 % към поп-фолк жанра - радио " Бела ", радио " Вероника ", радио " Веселина ", Фолк радио, радио " Зорана, Тянков фолк, Тянков ориент фолк и други...

Освен това, забележителна част от музиката в стратегиите на БНР е българска, напомня Комисия за защита на конкуренцията. " Предвидено е законово обвързване за БНР да подкрепя основаването на български музикални творби. По отношение на новите реализатори съществуват състезания, фестивали и телевизионни риалити формати, където могат да се изявят и да създадат усещане. Подобни благоприятни условия дават и ставащите все по-популярни онлайн платформи ", написа още в решението.

" Частните радиа и малките екрани се устоят посредством доходи от реклами, които биха били по-високи при по-голяма публика. Следователно пазарът основава натурален тласък радио и телевизионните оператори да излъчват музика съгласно желанията на аудиторията ", споделя комисията и написа още: " Наличието на квота за българска музика би довело до уеднаквяване на радиостанциите и музикалните малките екрани, като тези, които са принудени да сменят концепцията си, с цел да излъчват повече българска музика, рискуват да изгубят обичайна си публика, което да докара до спад в приходите от реклама и до излизането им от пазара ".

Комисия за защита на конкуренцията счита, че основаването на финансови тласъци за лъчение на българска музика би сложило в привилегировано състояние радиостанциите за българска музика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР