По всички белези пазарът на имоти в София, който е

...
По всички белези пазарът на имоти в София, който е
Коментари Харесай

Сделките с имоти в София са на рекордно високо ниво за последните 10 години

По всички белези пазарът на парцели в София, който е и най-големият в страната, в края на предходната и началото на актуалната година беше изпаднал в застой. През първото тримесечие на 2019-а броят на подписаните покупко-продажби беше едвам с 10 повече от същия интервал на миналата година, а самата 2018-а завърши с 0.09% растеж по отношение на 2017-а.

Очакванията на някои участници на пазара бяха, че той ще забави още движение, минавайки във фаза на непълен спад. Уви, преди малко оповестените последни данни от Агенцията по вписванията за броя подписани покупко-продажби опровергава тези прогнози.
 Старо vs. ново строителство - по какъв начин да калкулираме по-лесно крайните цени на офертите?
Старо vs. ново строителство - по какъв начин да калкулираме по-лесно крайните цени на офертите?

Една лесна формула, тествана в хиляди разгласи

Броят на сделките в интервала април-юни 2019 година възлиза на 7 670 по отношение на 7 119 година по-рано, което се равнява на 7.74% годишен растеж. Спрямо предходното тримесечие растежът е близо 36% по отношение на 26% за същия интервал през 2018-а.

От данни ясно се вижда, че второто тримесечие на 2019 година е най-хубавото от началото рецесията през 2008-а насам. Сумарните данни за полугодието също демонстрират, че все още 2019-а носи най-големият брой покупко-продажби за последното десетилетие.

" Дължим растежа в общия размер подписани покупко-продажби главно на два фактора. От една страна това е стабилизирането на пазара - цените стопираха съмненията си, което прави пазара по-предвидим все още. Това дава храброст и на двете страни да пристъпят към подписване на покупко-продажби точно в този миг ", разяснява за Money.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на една от огромните организации на пазара " Адрес ".
 С какъв брой нарастнаха жилищата в България от 2014-а до през днешния ден?
С какъв брой нарастнаха жилищата в България от 2014-а до през днешния ден?

В Европа за последните 8 години водач с над 80% растеж е Естония

" Другият решителен фактор е в размерите новозавършено строителство. Преди 2 години имаше значително повишаване на издадените разрешителни за градеж. Днес тези парцели станаха факт, множеството получиха Акт 16, което разреши на покупко-продажбите с тях да бъдат вписани публично, както и да се сключат нови, несъмнено. В същото време вторичният пазар е деен, приходите са постоянни, т.е. няма фактори, които да стопират дейния пазар в София ", добави тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР