Средната цена на закупените жилища в София през първото тримесечие

...
Средната цена на закупените жилища в София през първото тримесечие
Коментари Харесай

Цените на жилищата в София растат с близо 7% в началото на 2024 година

Средната цена на закупените жилища в София през първото тримесечие на 2024 година е 1 650 евро/кв.м. при 1545 евро/кв.м. при започване на 2023 година Така годишният растеж на цените в столицата се форсира номинално до 6,8% след закъснение в края на 2023 година Това сочат данни на една от имотните организации у нас BULGARIAN PROPERTIES.

Средната обща цена на закупените жилища остава на равнища към 137 000 евро.

2024 година започва с динамичен заможен пазар и тази интензивност се резервира през цялото първо тримесечие, трансформирайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше доказано и от данните на Агенцията по вписванията, които демонстрираха растеж на размера продажби във водещите градски пазари.

Вписаните за интервала имотни покупко-продажби са 7298 при 6381 през 2023 година Така записаният растеж е с 14,4% на годишна база, което е едно от най-големите повишавания на покупко-продажбите в София, а като размер подрежда тримесечието до най-силните първи тримесечия за имотния пазар.

Изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES по данните на Агенцията по вписванията демонстрират, че покупко-продажбите с парцели в София бележат първи растеж след няколко следващи тримесечия на спад от 2022 година насам.

Данните на организацията сочат растеж на покупко-продажбите в София, като този растеж е към 20%, включвайки и покупко-продажбите с жилища в новостроящи се здания.

" През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това в огромна степен беше предстоящо предвид на към момента ниските лихвени проценти по заемите, растящите приходи, забавянето на инфлацията и темпа на повишаване на цените на парцелите от една страна и предстоящото ни приемане в еврозоната от друга ", разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на BULGARIAN PROPERTIES.
 Мeждy 180 000 дo 230 000 eвpо вървят цените на двустайните жилища в София в първокласния сегмент
Мeждy 180 000 дo 230 000 eвpо вървят цените на двустайните жилища в София в първокласния сегмент

Имотите от висок в София, които се оферират сега на пазара са 16 540 жилища, а тези в градеж - 5 250

Това обаче пристигна с ускорение на растежа на цените, след закъснение в края на 2023 година " Това се вижда най-ясно на водещия пазар- столицата, където растежът в края на 2023 година беше към 3% на годишна база, а 2024 година започва с растеж от близо 7% " , разяснява тя.

Предпочитани квартали и цени на парцелите в тях

Данните на компанията сочат, че междинните цени в най-популярните квартали на база действително подписани покупко-продажби са:
Банишора - 1 615 евро/кв.м. Малинова котловина - 1 400 евро/кв.м. Кръстова вада - 1 935 евро/кв.м. Овча купел - 1 440 евро/кв.м.
Все още няма никакви индикации за закъснение на кредитната интензивност на банките и повдигане на лихвените проценти. Това подтиква както търсещите личен дом, по този начин и тези, които желаят да се снабдят с втори дом или ваканционно жилище.

Данните на Българска народна банка сочат, че междинният лихвен % на новоотпуснатите жилищни заеми в лв. е 2,54% през февруари, което е съпоставимо с равнищата от началото 2023 година, а при евровите заеми даже има спад на лихвения % и той към този момент е под 3%. В резултат, не престават да нарастват размерите новоотпуснати заеми. Регистрираният растеж през първите два месеца на тази година е с близо 41% на годишна база.
 Ралито при цените на жилища в София може и да завършва
Ралито при цените на жилища в София може и да завършва

През четвъртото тримесечие на 2023 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 10,1% на годишна база

Вторичен пазар/ново строителство

Има наклонност за липса на задоволително предложение на второстепенен пазар, въпреки изискванията за продажба на парцел да са отлични, само че новото строителство се развива и се пробва да предложи на пазара нужното количество жилища, което да отговори на търсенето, а желанията на купувачите несъмнено са към ново строителство. Проектите не престават да се продават още в ранен стадий на строителството и доста от постройките биват изцяло разпродадени още при постигане на Акт 14.

Двустайните и тристайните жилища са най-търсени и преобладават пазара. Делът на закупените двустайни жилища е 57%, а на тристайните - 40%, което съвсем не остава дял на други по-големи или по-малки жилища.

Същевременно, тристайните жилища държат един забележителен дял от търсенето, което демонстрира, че на пазара са дейни хора, които купуват за лично прилагане.

Прогнози

" Наблюдаваме мощен старт на поредна сполучлива за имотния пазар година. Такива са упованията ни на база първите данни, които излизат за пазара ", споделят от организацията.

Факторите, които въздействат върху жилищния пазар, към момента имат удобно влияние. Положителен стопански напредък, ниска безработица, растеж на приходите, ниски лихвени проценти по ипотечните заеми - всичко това дава отлични условия за вложения в недвижими парцели.

Търсенето ще остане огромно и в следствие растежите в цените ще бъдат малко над предстоящите равнища от 5-10%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР