По времето на ГЕРБ заплатите в бордовете на държавните компании

...
По времето на ГЕРБ заплатите в бордовете на държавните компании
Коментари Харесай

Таванът на заплатите в държавните бордове е вдигнат драстично при управлението на ГЕРБ

По времето на ГЕРБ заплатите в бордовете на държавните компании са се нараснали сред 30 и 50 %. От май 2020 година месечното заплащане на шефовете може да скочи до 10 980 лв. при на акционерните сдружения, а при тези с лимитирана отговорност (ООД) - до 9760 лв.. Това разкрива в. " Сега " в собствен репортаж. До тогава таванът е бил 7320 лв..

Наскоро служебният министър на образованието Николай Денков разгласи, че изпълнителният шеф на държавната компания " Ученически отдих и спорт " ЕАД е получавал заплата от 10 370 лева или 17 минимални работни заплати. В същото време сдружението от 2019 година излиза на загуба, а преди дни бе уличено във фиктивни нощувки на възпитаници в почивните бази на стойност от 8 млн.лева.

Промените в размера на оптималните хонорари в бордовете са прокарани от кабинета на ГЕРБ с приемането на устав за използване на новия Закона за обществените предприятия. С него се вкараха нови правила за ръководство на държавните компании. Показателите, изисквани за образуване на заплатите на управленията на държавните компании не са изменени, а единствено е отпаднало ограничаването за оптималния размер на заплатите. Доготава той е бил 12 минимални работни заплати, а става 18 за акционерните сдружения. При шефовете на ООД-та ограничаването е вдигнато от 12 на 16 минимални работни заплати. Ръст има и при заплатите на останалите членове на бордовете - таванът при тях се подвига от 5 на 6 минимални работни заплати. При оповестяването на новите правила държавното управление не е изложило причини за увеличението на тавана на възнагражденията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР