По време на втората Черноморска конференция в София държавният секретар

...
По време на втората Черноморска конференция в София държавният секретар
Коментари Харесай

НАТО прави нова база с 5000 военни в България

По време на втората Черноморска конференция в София държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън опроверга прогнозата на съветския президент Владимир Путин, че съседите на Украйна няма да се сплотят.

Блинкън взе присъединяване посредством видеовръзка в срещата, проведена взаимно от външните министерства на България и Украйна в съдействие с украинския Център за отбранителни тактики.

" Путин мислеше, че съседите на Украйна ще бъдат разграничени, само че той грешеше ", съобщи Блинкън на конференцията.

" Съюзниците в Черноморския район могат да разчитат на Съединените щати ", добави той, наблягайки нуждата от западна поддръжка за подсилване на военния потенциал на Киев.

НАТО към този момент разгласи желанието си да разшири наличието си в Черноморския район. Планира се построяването на база с 10 000 бойци в Румъния и на друга с 5000 в България.

" Нашите съдружници в Черноморския район могат да разчитат на Съединените щати, с цел да създадат района по-безопасен, по-проспериращ и по-интегриран ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати, като означи, че " работим с България за противопоставяне на дезинформацията от чужбина ".

Важността на сигурността в района беше подчертана и от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

" Трябва да укрепим сигурността в Черно море, което е от решаващо значение за България, Украйна, Турция и Румъния ", сподели той на конференцията.

" Само разгромът на Русия и възобновяване на териториалната целокупност на Украйна ще подсигуряват непоклатимост и мир ". " Черно море би трябвало да се трансформира в море на НАТО, мира и стабилността ", добави Кулеба.

На конференцията приказва и изпълнявалият единствено за ден длъжността длъжностен министър на външните работи Стефан Димитров. Той съобщи, че вложението в сигурността на Черноморския район е ключът към основаването на евроатлантическо пространство за мир и независимост в този район и в Европа.

Служебният министър на защитата Атанас Запрянов също увери, че " поддръжката за Украйна ще остане в основата на отбранителната политика на служебното държавно управление ".

Той заяви също, че Турция към този момент е утвърдила меморандума за основаване на Черноморската група за противопоставяне на мините (MSM Black Sea), в която ще вземат участие също България и Румъния.

Трите страни работят дружно, с цел да обезпечат сигурността на корабоплаването по комерсиалните направления в Черно море. Българският министър на защитата изясни, че морската група за противоминни дейности сред България, Румъния и Турция към този момент е получила зелена светлина и че България може да стартира практическото използване на това съглашение.

Съвместните ограничения ще имат позитивно влияние както върху корабоплаването, по този начин и върху туризма в района, добави Запрянов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР