По време на търговията в сряда европейските фондови борси са

...
По време на търговията в сряда европейските фондови борси са
Коментари Харесай

Спад на европейските акции след политическата криза около Каталуния

По време на търговията в сряда европейските фондови тържища са оцветени в алено, защото засилващото се политическо напрежение към набиращия все по-голям скорост фракционизъм в испанската област Каталуния се отразява отрицателно както на испанския банков бранш, по този начин и на останалата част на еврозоната и по-специално на италианската борса, оповестява БНР.

Испанският крал Фелипе Шести упрекна нощес водачите на Каталуния, че бутат страната към конституционна рецесия, нарушавайки демократичните правила и разделяйки общността в района. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон пък разгласи по-рано през днешния ден пред Би Би Си, че самостоятелната област ще разгласи самостоятелност до няколко дни, следвайки резултатите от извършения в неделя противозаконен референдум.

Междувременно организация " Мудис " предизвести, че спорът към независимостта на испанския район може да има отрицателно отражение върху кредитния рейтинг на Испания, защото той би усложнил законодателния развой в страната.

Ескалацията на напрежението към бъдещето на Каталуния оказва най-съществено въздействие върху испанския банков бранш, защото по принцип финансовите акции са един от най-чувствителните при повишаване на политическите опасности.

Акциите на испанските банки, чиито централи са основани в Каталуния, като тези на Caixabank и Banco Sabadell се намират под най-силен напън от продажби, понижавайки се в границите на днешната търговия надлежно с 6,8% и с 6,4%. Останалите банкови акции в страната също бележат спад, като тези на Bankia се намаляват с 4,23% и на BBVA - с 3,27%.

Испански фондов показател Ibex-35 пък се намалява с 2,58% и към този момент губи в границите на актуалната седмица 3,7% от цената си.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява с 0,32% и е на път да прекъсне наклонността на непрестанен напредък от предходните девет сесии на търговия. Въпреки че фирмите, влизащи в този показател генерират едвам 3,5% от техните доходи в Испания, ескалиращата рецесия към независимостта на Каталуния се отразява отрицателно на цялата европейска търговия и най-много на фондовата борса в Милано предвид на обстоятелството, че напрежението на испанския дългов пазар се отразява и на търговията на италиански дълг.

Поради това не е изненада, че миланският фондов показател MIB също записва релативно мощен спад от 1,32%, до момента в който днешното повишаване на доходността на италианските дългови бумаги води до стабилен спад и на акциите на италианските банки, като тези на Banco BPM се намаляват с 1,21%, а на UBI Banca - с цели 4,29%.

Френският фондов показател CAC-40 се намалява с 0,37%, а английският показател FTSE100 - с 0,05%.

Единствено немският фондов показател DAX регистрира едва покачване с 0,08% в опит да завърши днешната търговия в рекордни върхове, като би трябвало да се има поради, че през вчерашния ден беше почивен ден за борсата във Франкфурт предвид на Деня на Обединението на Германия. По-солиден растеж по време на търговията в сряда бележат само акциите на немските автомобилни компании с помощта на снощни мощни данни за продажбите на коли в Съединени американски щати. Акциите на Bayerische Motoren Werke (BMW) нарастват с 1,89%, на Volkswagen AG - с 2% и на Daimler AG - с 1,62%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР