По време на строителството на метрото в Солун са извадени

...
По време на строителството на метрото в Солун са извадени
Коментари Харесай

Откриха древен град под Солун

По време на строителството на метрото в Солун са извадени стотици хиляди археологически находки и е открит цялостен античен град.

Изграждането на метрото в Солун стартира през 2006 година, само че се забави поради големите по размер археологически работи. През това време са открити към 300 000 артефакта, а последният е скулптура на Афродита.

Археолозите са разкрили град от епохата преди идването на власт през 316 година пр.н.е. на македонския цар Касандър, гробище от римско време в покрайнините на Древната Агора, източен некропол, намерено градско пространство, което демонстрира организацията на града от основаването на Солун до края на интервала от късната древност.

През 2012 година, по време на работата по основната линия на метрото, е открита част от град от V-IV в.пр.Хр. Учените са проучили повърхност от 3,1 хектара. Според археолозите, градът е имал мощна стопанска система и развити социално-политически структури. Изоставен е едвам през 315 година пр.Хр. Друга забавна находка е гробището от римско време (ІІ-ІV в.), на незнайно преди този момент населено място.

Разкопките в региона на две станции на метрото в историческия център на Солун - на станциите " Агия София " и " Венизелос ", са помогнали да се дефинират правилата на градоустройство на Солун от основаването му до края на късната древност. Градът е планиран в сходство със стандартите на елинистичните центрове на Изтока. Улиците са били перпендикулярни една на друга, по тях е имало както жилищни здания, по този начин и индустриални пространства. Така са непокътнати и в римско време. През IV в. от н.е. мраморни улици са били заобиколени от колони, а от двете им страни са се издигали огромни здания с луксозни мозаечни подове и скулптури, показват археолозите.

Много находки се отнасят към интервала от Византийската империя до огромния пожар през 1917 година, по време на който е изгоряла огромна част от " остарелия град ".

Сред показаните артефакти е златен венец от заравяне от края на IV - началото на III в. пр.н.е., голям брой украшения, глинени статуи, съдове от елинистичната ера. Според археолозите, находките оказват помощ за възобновяване на незнайни страници от историята на града и на Гърция.

Източник БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР