По време на силната жега много хора ще се отправят

...
По време на силната жега много хора ще се отправят
Коментари Харесай

Как да не се удавим, когато плуваме в езеро?

По време на мощната горещина доста хора ще се насочат към водоеми, с цел да се освежат. Но до момента в който плувате, би трябвало да сте изключително бдителни. Как един удавник може да избави живота си, до момента в който чака помощ от експерти? Какво споделят професионалните спасители. GlasNews събра за вас препоръки от няколко от тях.

Има общоприети рекомендации: това е плуване единствено на позволени места, където има спасители и е проучено дъното. А също и къпане единствено когато сте трезви. В този случай нещастията са на практика изключени.

Специалистите прецизират обаче, че по-често хората се давят поради мощни подводни течения и водовъртежи. Тук е съвсем невероятно да се справите сами: би трябвало да се опитате да останете на повърхността в очакване на помощ.

Първо би трябвало да се успокоите и в случай че събитията разрешават, да се отпуснете във водата. Това е, в случай че си в спокоен водоем, водите не те влачат на никое място, просто разбираш, че не можеш самичък да стигнеш до брега, изясняват спасители. Легнете върху водата, напълнете дробовете си с повече въздух и постепенно си помогнете с ръце и крайници да се движите в вярната посока.

Ако водата е турбулентна, би трябвало да застанете в позиция „ плавка “ - останете изправени, тъй че главата ви да остане над водата.

Ако водата ви притегля, първо се успокоявате и не размахвате ръце и крайници без резултат. След това би трябвало да изплувате и да се уверите, че можете да се обадите за помощ, без да пиете прекалено много вода. Опитайте се да изплувате от течението, плувайки по брега, като последователно се приближавате до него.

Тъй като най-често хората, които попадат във фунията, се давят от липса на мощ, би трябвало да пестите сили.

Плувайте по посока на водния поток във фунията, само че всякога се опитвайте да гребете по-близо до ръба. Така че има късмет да се измъкнете сами. Основното нещо е да останете на повърхността и да не се задавите, инструктират спасителите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР