По време на Съвета на министрите по земеделие и рибарство

...
По време на Съвета на министрите по земеделие и рибарство
Коментари Харесай

Зам.-министър Христанов призова за мерки на ниво ЕС за излизане от кризата на пазарите на земеделски и хранителни продукти

По време на Съвета на министрите по земеделие и риболовство в Брюксел заместник-министър Иван Христавнов обърна внимание на обстановката, в която се намират земеделските производители.

Министрите за следващ път дискутираха въпроса за обстановката на пазара на аграрни и хранителни артикули. Заместник-министър Христанов акцентира притеснителното повишаване на цените на главните фуражни култури и смески, горивата, електрическата енергия, както и на главните торове, употребявани в растениевъдството. „ Съвкупността от всички тези фактори води до слагането на производителите в извънредно сложна обстановка. Особено тежка е пазарната обстановка в бранша на свинското месо, повлияна по едно и също време от рестрикциите, свързани с ограничението на Африканската чума по свинете (АЧС), засилените условия във връзка с производството в кланиците поради CОVID-19, нарасналите разноски за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар, което задържа растежа на цените. “, сподели той.

Заместник-министърът изясни, че в аналогична обстановка по отношение на ценовите равнища на фуражи, сила и реализация е и бранш птицевъдство. По думите му доста браншове, в това число месо, мляко и други, не съумяват да покрият разноските си. Той прикани за даването на равнище Европейски Съюз на финансова помощ за излизане от рецесията.

На съвещанието заместник-министърът Христанов означи нуждата от координация на другите политики на Европейски Съюз – ОСП, комерсиалната политика и постигането на задачите на Зеления пакт. Според него, това изисква повсеместен метод в региона на земеделието, опазването на здравето и околната среда, както и превъзмогване на пропуските в знанията, съпротивата на заинтригуваните страни и другите полезности. „ Важно е да се употребява цялостният капацитет на комерсиалните и капиталови съглашения и на секторните и търговски политики, в това число във връзка с вносните артикули, с цел да се обезпечи конкурентоспособност на земеделските производители, както и с цел да се подсигуряват високи идентични стандарти на целия пазар на Европейски Съюз и отбраната на потребителите. “, сподели още той.

Иван Христанов акцентира на значимостта на гарантирането на равни условия на конкуренция сред локалните и задгранични артикули, които се показват в използване на сравними стандарти и условия към производството на тези артикули.

В полемиката по плана на правилник по отношение на възбраната за даването на пазара на Съюза, както и за износа от Съюза на избрани артикули и артикули, свързани с обезлесяване и утежняване на положението на горите, заместник-министърът означи, че със законодателното предложение се вкарват извънредно високи условия както за търговците и операторите, по този начин и за всички способени органи. Той съобщи, че предлагането се основава на нова система за цялостна инспекция, с цел да се дефинира обща рамка за проследимост, ориентирана към всички оператори и търговци. „ Изработването и задействането на тази система се предопределя от редица структурни, механически и софтуерни промени на национално равнище, което неизбежно ще докара до увеличение на административната тежест. “, заключи заместник-министър Христанов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР