По време на Рождественския пост човек се подготвя физически и

...
По време на Рождественския пост човек се подготвя физически и
Коментари Харесай

Как правилно да постите по време на Рождественския пост

По време на Рождественския пост човек се приготвя физически и духовно за огромния празник Рождество Христово. За да посрещнете светлия ден с чисто сърце и открита душа, по време на интервала на самоограничение е належащо да се придържате към редица правила, които са се развили през вековете.

Рождественският пост се пада всяка година едновременно – от 15 ноември до 24 декември. Преди началото на поста църквата уважава паметта на Свети Филип, заради което постът постоянно се назовава „ Филипов “.

От първия ден на поста до Бъдни вечер е належащо да се въздържаме от храни от скотски генезис. Наложена е строга възбрана за някои артикули: месо, яйца и млечни артикули не могат да се употребяват в нито един от дните на постене.

Въпреки това някои ястия, които са неразрешени по време на по-строги пости, са позволени в интервала до Коледа: да вземем за пример през почивните дни и на религиозни празници можете да ядете риба, във вторник, четвъртък, събота и неделя можете да готвите храна в растително масло. На избрани дати се позволява малко количество алено вино.

Трудността е в сезонното разположение на поста. По предписание през зимата тялото се нуждае от доста повече хранителни субстанции, в сравнение с през другото време на годината. Преди да решите да предприемете такава стъпка, би трябвало деликатно да анализирате положението на тялото си – в случай че има риск, тогава е по-добре да не се отказвате от някои артикули. Църквата разрешава облекчение на поста за деца и хора със здравословни проблеми.

Трябва да се помни, че постенето не е диета или тест за устойчивост. Това е интервал на интензивна работа върху вътрешния ви свят, преосмисляне на дейностите ви, смирение за греховете. По време на поста човек не би трябвало да си разрешава отрицателни страсти и неприятни мисли.

Не би трябвало постоянно да посещавате развлекателни събития, да влизате в спор с другите, изключително с близки. Необходимо е да се вършат благотворителни каузи – да се молите по-често, да се оказва помощ на хората със препоръки и каузи. Само в случай че физическото самоограничение е съчетано с нараснал самоконтрол и нравствен живот, постът ще пречисти и тялото, и душата.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР