По време на провлачването на кораба „Вера Су от Камен

...
По време на провлачването на кораба „Вера Су от Камен
Коментари Харесай

При изтеглянето на Вера Су е имало реална опасност корабът да потъне

По време на провлачването на кораба „ Вера Су " от Камен бряг до Варна е имало действителна заплаха той да потъне, описа един от участниците в интервенцията. Причина за това са били двете огромни пробойни в корпуса на плавателния съд.

При провлачването от Камен бряг до Варна плавателният съд се е пълнил с вода от двете пробойни в корпуса, получени при конфликта в скалите. Спасителните екипи не са съумели да ги запушат преди изтеглянето на кораба „ Вера Су " от скалистия бряг.

" Подводните огледи демонстрираха, че те са по дъното на корпуса в носовата част главно, а там достъпът беше стеснен от скалите. " - съобщи инж. Христо Николов, основен инженер на „ Хидроремонт ИГ "

През целия преход от Камен бряг до Варна на борда на „ Вера Су " е имало експерти, които са следили равнището на нахлуващата през пробойните вода. Те са имали подготвеност във всеки един миг да стартират изпомпването й, с цел да не потъне плавателният съд.

" За тази цел бяха ситуирани на сериозните места помпи, бяха заредени с гориво. " - споделя още инж. Христо Николов

Най-трудният стадий от интервенцията бил повдигането на кораба от дъното, добавя инженерът:

" Целта беше корпусът да бъде наведен в плаващо състояние. Това се случи в понеделник следобяд и подготовката за провлачването търпя няколко часа, защото това не е толкоз обикновена интервенция. И през нощта корабът беше изтеглен. "

Отварянето на хамбара е затруднило избавителните екипи. Използвана е платформа с външна хидравлика, защото корабът е бил наводнен и системите му не са работили. След източване на товара е имало действителна заплаха корабът да се разцели.

" Имаше експерти, които непрекъснато следяха равнищата, непрекъснато вземаха решения и се действаше по открития проект. Така че всичко беше планувано и беше направено, както би трябвало. " - споделя още инж. Христо Николов

Корабът „ Вера Су " ще остане на кея в Кораборемонтния цех във Варна за неопределен срок. Предстои плавателният съд да бъде укрепен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР