По време на прехода в България са идвали много инвеститори.

...
По време на прехода в България са идвали много инвеститори.
Коментари Харесай

Караниколов обясни с какво ощети преходът икономиката

По време на прехода в България са идвали доста вложители. Проблемът е, че законите бяха такива, че в годините на приватизацията, работническо-мениджърските сдружения бяха облагодетелствени пред стратегическите вложители и те печелеха покупко-продажбите. Това изясни министърът на стопанската система Емил Караниколов пред Българска национална телевизия. В наверечието, в които означаваме 30 години от началото на демокрацията би трябвало да си даваме сметка, че първите 20 години бяха направени доста неточности по време на приватизацията, доста задгранични компании дойдодах у нас с готовност да влагат, само че си потеглиха, тъй като ние давахме придприятията си на „ наши хора```, уточни Караниколов, който преди да оглави икономическото ведомство бе началник на Агенцията за приватизация.

Допуснаха се доста фрапанти неточности и по тази причина последните години, това, което вършим, е да чистим имиджа на българската стопанска система, съобщи още той. Сега обаче стопанската система се развива устойчиво. Тази година към този момент над 1 милиарда са новите вложения, 7000 са разкритите работни места, износът е ракорден – 18 милиарда евро, а всеки трети от работодателите  е декларирал подготвеност да наема хора.

Караниколов съобщи, че България има постоянен растеж, „ дотук той е с 3,1 %, като упованията са да приключим годината с напредък от 3,6 % “, сподели Караниколов като по този метод удостовери прогнозата, която Европейска комисия даде за България преди 2 дни..

Безработицата ни е под 5 %, тъй че действително няма безработица.  През последните три години приходите в България порастват с сред 8 и 12 %, само че това не е задоволително, уточни още Караниколов.  

Той съобщи, че още в понеделник ще внесе в Министерски съвет измененията в Закона за горивата. Караниколов сподели, че казусът с протакането на въпроса несъмнено не е в държаава, а в това, че в бранша „ не могат да седнат на една маса “. Внесоха се 150 оферти, обобщихме ги и се надявам депутатите да ги гласоподават, сподели още Караниколов.

Той съобщи, че най-силно се развиват металургията, IT бранша, а 2019 ще е годината на бранша автомобилостроене. В България, с изключение на завърналите се българи, идват да работят и чужденци в IT сектора`, добави Караниколов. Той призна, че най-големият проблем на страната през последните 20 години е била абдикацията ѝ от образованието.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР