По време на пандемията големите финансови институции дори не успяваха

...
По време на пандемията големите финансови институции дори не успяваха
Коментари Харесай

Големите американски банки съкращават хиляди служители

По време на пандемията огромните финансови институции даже не успяваха да наемат задоволително банкери. Сега им се постанова да редуцират личен състав – в изключително огромни мащаби. Междувременно оповестените съкращения на работни места достигнаха 12 хил., написа в собствен разбор немският стопански всекидневник Handelsblatt. 
Прочетете още
HR специалистите чакат, че в последна сметка до 15 хиляди чиновници могат да изгубят работата си в огромните американски банки. Това значи, че след годините на напредък пазарът на труда за банкери е по-лош, в сравнение с бе след финансовата рецесия.
 
Последните (засега) неприятни вести пристигнаха преди няколко дни от Citigroup. Банката разгласи, че до края на юни ще редуцира 5000 чиновници, основно в областта на капиталовото банкиране и търговията. Финансовият шеф Марк Мейсън обоснова ограниченията за редуциране на разноските със слабия бизнес, само че и с софтуерния прогрес, който разрешава на банката да се оправя с по-малко чиновници. Преди това Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America към този момент оповестиха талази от съкращения.

Така банките се приспособяват към новите действителности. От една страна, те търсят специалисти в региона на изкуствения разсъдък (ИИ), с цел да се възползват от нововъведенията и повишението на успеваемостта, които новата технология носи. От друга страна, те се разделят с трейдъри и капиталови банкери, защото спадът в бизнеса на финансовите пазари продължи по-дълго, в сравнение с в началото се смяташе.

В началото на годината, по време на Световната икономическа среща на върха в Давос, доста изпълнителни шефове от Wall Street все още допускаха, че обстановката ще се облекчи още веднъж най-късно през втората половина на тази година. Сега обаче доста топ мениджъри осъзнават, че рецесията ще продължи по-дълго. 

Goldman редуцира шест % от личния състав си

Джон Уолдрон, номер две в Goldman Sachs, говори на конференция при започване на юни за „ извънредно комплицираната " макроикономическа обстановка. Той акцентира, че Goldman се приготвя за „ по-тежка среда ". Уолдрон призна, че през това тримесечие комерсиалният бизнес е понижен с повече от една четвърт спрямо предходната година.

Според информация от финансовите среди Goldman възнамерява трети кръг от съкращения за по-малко от дванадесет месеца. Банката към този момент отстрани стотици работни места през септември. След това през първото тримесечие Goldman редуцира 3200 чиновници, или цели шест % от работната си мощ. Това беше най-голямото редуциране от финансовата рецесия през 2008 година насам.

Сега американската банка може да отстрани още близо 250 работни места през идващите седмици, в това число позиции за по-висши банкери. „ Сега започваме спомагателни целенасочени ограничения в числеността на личния състав ни ", удостовери Уолдрон на инвеститорската конференция.

В началото на май Morgan Stanley разгласи съкращаването на 3000 работни места или пет % от работната мощ. В началото на юни Bank of America последва образеца, като възнамерява да отстрани 4000 работни места.

Това е комбинация от неприятни вести, която скапва настроението на банките след рекордната 2021 година Войната в Украйна, бързото повишаване на главните лихвени проценти, съчетано с опасенията за криза и енергийната рецесия в Европа, отблъснаха клиентите. 

Обемът на излъчванията за първично обществено предложение е със 74% по-нисък от миналата година, пресмята доставчикът на данни Dealogic. На моменти в миналото доходоносният пазар стигна до цялостен застой. Таксите от световния бизнес с поглъщания и разпространение на скъпи бумаги сега са с към 16% под равнището от миналата година, демонстрират пък данни на компанията за разбори Refinitiv. Спадът в търговията обаче удря изключително мощно финансовите институции.

Deutsche Bank предизвестява за спад в комерсиалния бизнес

Това се отнася и за Deutsche Bank. В средата на юни финансовият шеф Джеймс декор Молтке призна, че приходите от търговия могат да спаднат с до 20% през второто тримесечие. С това спадът би бил с осем процентни пункта по-голям от авансово предстоящото от анализаторите.

Това трансформира Deutsche Bank в първата огромна европейска капиталова банка, която предизвестява за доста закъснение на бизнеса. Миналата година бизнесът с търговия е отговарял за към една трета от общите доходи на компанията.

Най-голямата локална банка към този момент разгласи проектите си да редуцира 800 работни места в неклиентската активност. Това евентуално ще засегне и чиновници с по-висок сан.

В същото време банката желае да употребява затишието в консултантския бизнес, с цел да притегли стеснен брой чиновници от конкуренцията. Банката е наела 25 високопоставени експерти, които да съветват по сливания и придобивания.

Специален случай в Европа е Credit Suisse. В средата на март мощно закъсалата компания беше поета от своя съперник UBS. Още тогава се появиха известия, че банката желае да редуцира хиляди чиновници. Сега шефът на UBS Серджо Ермоти загатна за огромно редуциране в капиталовото банкиране на Credit Suisse.

Свободните работни места към този момент няма да се попълнят автоматично 

Това е мъчителен поврат за финансовия бранш. През 2020 година и 2021 година банките изплащаха на чиновниците си великодушни бонуси за задържане, с цел да ги предпазят от овакантяване при конкуренцията. Обажданията до хедхънтърите нормално протичаха по следния метод: „ Клиентът незабавно търси банкер с избран профил. И е подготвен да заплати съвсем всякаква цена, с цел да получи банкера ", споделя за тогава Пол Уебстър, сътрудник в консултантската компания за асортимент на личен състав Page Executive.

През двете години след края на март 2020 година петте огромни американски банки - JP Morgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citi - са наели общо 100 хиляди души. По този метод те са имали повече чиновници от всеки път - общо 882 хиляди

Броят на чиновниците в бранша на борсовата промишленост в Ню Йорк е повишен с 6% през предходната година, което е най-бързото нарастване от 20 години насам. За 2021 година банкерите прибраха по-високи
бонуси от всеки път. А в този момент настъпи поврат.

Според експертите по асортимент на личен състав пазарът на труда сега е по-сложен, в сравнение с е бил през последните 15 години. Свободните работни места към този момент не се запълват автоматизирано. Освен това банкерите към този момент не са толкоз склонни да сменят работата си, както в годините на взрива. Това усложнява проектите за понижаване на работната мощ, без да се афишират огромни съкращения, както в началото е възнамерявал да вземем за пример Брайън Мойнихан, началник на Bank of America. Редовното текучество на личния състав е „ единствено половината от това, което беше предходната година ".

По-малките капиталови банки също ще би трябвало да съкратят работни места. Lazard да вземем за пример ще се раздели с всеки десети чиновник през годината. „ Ясно е, че приходите от сливания и придобивания ще намалеят доста през тази година ", съобщи на конференция новият началник на Lazard Питър Оршаг.

Perella Weinberg също възнамерява да редуцира седем % от работните места по данни на осведомителна организация Bloomberg. По този метод обаче банката желае да сътвори и пространство за наемане на нови гении.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР