По време на откриването на 7,5-километрова отсечка от пътя Мездра-Ботевград

...
По време на откриването на 7,5-километрова отсечка от пътя Мездра-Ботевград
Коментари Харесай

С българска спортна кола беше пуснато за движение 7,5 км ново трасе между Мездра и Ботевград

По време на откриването на 7,5-километрова права от пътя Мездра-Ботевград районният министър арх. Иван Шишков разкри, че през миналите месеци е било работено взаимно с изпълнителя, тъй че оптимално да бъде облекчено придвижването за жителите и да бъде открита преди Великденските празници. Участъкът беше пуснат за придвижване с български състезателен автомобил, обагрен с националния трикольор , като задачата беше да го тества.

„ Служебният кабинет, Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, строителният отрасъл ценим българското и метода, по който сами можем да си оказваме помощ и да построяваме нужната ни инфраструктурата “, сподели още министърът.

Инж. Йордан Йонов, който е представител на изпълнителя, прикани водачите да съблюдават рестриктивните мерки , тъй че всички да се прибират при фамилиите си. Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет за безаварийно пътешестване по новопостроеното трасе.

След церемонията министър Шишков изясни пред публицисти, че се работи по трасето на пътя Видин-Ботевград сред Видин и Ружинци . На заключителен стадий, след взето от Министерския съвет решение, са отчуждителните процедури за нужните за строителството терени в сектора Ружинци-Монтана.

„ Законът разрешава и има обжалвания на оценките за цената им. В момента сме в правосъдна фаза. Очаквам до края на юни да завършат правосъдните каузи и по-късно да можем да дадем фронт за започване градежа в тази част “, сподели министърът.

Въпреки проблемите, продължава модернизирането на останалата част от трасето сред Мездра и Ботевград , сподели още районният министър. И подсети, че се преработват плановете за пет кръстовища, тъй че те да бъдат на две равнища, вместо на едно, както в началото е било планувано.

„ В момента сме на финала и следва одобрение на подробните устройствени проекти. Работи се, строителите не са спрели работа. (…) Надяваме се да можем да компенсираме процедурно времето и да може изпълнителите да имат опцията в границите на към година и половина да завършат строителството в тази част “ , сподели министър Шишков.

Регионалният министър подсети, че избраното трасе сред Монтана и Враца е било неуместно и по тази причина се прави ново планиране . По думите му правата ще остане като последна, само че това не значело, че не се работи по нея.

Арх. Шишков изясни, че поради нужда от осъществяването на взривни работи наоколо до Мездра във връзка със строителството ще се наложи част от пътя да бъде затворен за придвижване . Прави се нужната организация, защото би трябвало да бъдат обезпечени обходни направления. Обсъждаме и със строителя, с цел да можем да го затворим в минимални периоди и да осигурим добър обход. Когато сме подготвени, ще осведомяваме всички, уточни той.

Пред медиите Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики означи, че са отстранени дадени през предходната седмица забележки по отношение на новооткрития сектор и акцентира, че пътят не е писта и скоростта, с която би трябвало да се кара е 90 км/час . Тя разясни, че заради липса на профилирана техника, пътят се тества с автомобил и водач.

Въведeната в употреба права от пътя е част от Проекта за Лот 1, който планува рационализация и привеждане на съществуващия път I-1 (Е79) „ Мездра – Ботевград “, от км 174+800 до км 194+122, до габарит на четирилентов път, с две обособени независими платна за придвижване с по две ленти, и с разграничителна линия (Г20). Отсечката съставлява над 7 км обходни пътища на обитаемоте места Новачене и Скравена. Проектната скорост е 80 км/час .

Участъкът обгръща пътния възел „ Новачене “ , при пресичането с общински път сред селата Новачене и Боженица, което е решено на две равнища, с пътен възел вид „ елмаз ”. След възела пътят продължава като обход, с построени голям брой огромни уреди – мостове на реките Рударка, Бебреш и Калница, няколко надлеза над построения основен път, обслужващи пресичания с общински пътища. Изградена е и площадка за отдих на км 191+582, при Скравена. Извършени са реконструкции на наранени инженерни мрежи – водопроводи, напоителни системи, електро и газопроводи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР