По време на днешната среща с руския министър на отбраната

...
По време на днешната среща с руския министър на отбраната
Коментари Харесай

Путин обещал на Лукашенко, че ще защитава Беларус като своя територия

По време на днешната среща с съветския министър на защитата Сергей Шойгу, президентът на Беларус Александър Лукашенко е разискал гаранции за сигурността на страната му от Русия при положение на " акт на експанзия " против Минск, съобщи АА.

" Заминавайки след последните диалози с Владимир Владимирович Путин, ние се договорихме, че Вие (Шойгу) и специалисти ще дойдете в Беларус, ще седнем с Вас и ще обсъдим въпросите на сигурността на Беларус. Знаете, че към този момент повдигнах този въпрос във Висшия държавен съвет. Но преди този момент го обсъдихме с Владимир Владимирович ", е споделил Лукашенко по време на срещата, съгласно държавната осведомителна организация Белта.

Западът не извършва отговорностите си по Будапещенския меморандум, който планува даването на гаранции за сигурност на Беларус в подмяна на отхвърли на Минск от нуклеарните оръжия, счита Лукашенко.

" Западните страни потъпкаха всички тези контракти, съглашения и изказвания и няма никаква сигурност. Имах поради и икономическата сигурност. Е, каква икономическа сигурност има, в случай че те постановат наказания против нас ", сподели той.

Меморандумът от Будапеща е подписан от Украйна, Русия, Обединеното кралство и Съединени американски щати на 3 декември 1994 година, с цел да даде на Украйна, Беларус и Казахстан гаранции за сигурност по отношение на присъединението им към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие.

Руската федерация обаче нарушава съглашението, с оглед нашествието в Украйна.

Лукашенко също по този начин съобщи, че е повдигнал въпроса пред съветския президент Владимир Путин по време на диалози в Москва, в отговор на което Путин го е подкрепил и е декларирал, че би трябвало да преразгледат всички контракти и съглашения сред Москва и Минск, с цел да видят какви междудържавни дейности могат да подхващат за гарантиране на " цялостната сигурност на Беларус ".

" Като цяло на диалозите беше казано, че при положение на експанзия против Беларус Руската федерация ще пази страната като своя територия. Ние се нуждаем от такива гаранции за сигурност. Нуждаем се от цялостни гаранции за сигурност от страна на братска Русия ", добави той, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР