По време на дебютния си полет през декември корабът “Орион

...
По време на дебютния си полет през декември корабът “Орион
Коментари Харесай

Космическият кораб на НАСА “Орион” ще лети за пръв път на 4-ти декември

 Orion Test

По време на дебютния си полет през декември корабът “Орион ” ще се отдалечи от Земята на разстояние от нея 5 793 километра за тестване на топлинния щит при завръщане от далечния космос. Credit: NASA

За първия полет, очакван в края на тази година, НАСА няма да изпраща кораба до далечни обекти, а ще тества главните му системи. Този първи полет ще бъде безпилотен. Ракетата-носител “Делта 4 – Тежкотоварна ” ще изведе “Орион ” в околоземна орбита с висок разцвет, при която най-високата й точка ще бъде на разстояние 5 793 километра от земната повърхнина.

Това ще разреши високоскоростно завръщане – “Орион ” ще се вреже в земната атмосфера при кацането си със скорост 32 000 километра в час.

Това ще бъде най-скоростното завръщане на галактически транспортен съд за пилотируеми цели от епохата на “Аполо ” насам. Преди малко повече от 45 години, на 26 май 1969 година, галактическият транспортен съд “Аполо 10 ” се завърна от окололунно странствуване с сходна скорост и до днешни дни това е връх. Така че, алегорично бихме могли да кажем, че първият полет на “Орион ” наследява по дух “Аполо 10 ”.

Но въпреки че първият полет на “Орион ” е скоро, вторият е прекомерно надалеч във времева вероятност – чак през 2018 година. Тогава се чака да е подготвена ракетата – притежател на кораба (за дебютния полет ще се употребява съществуваща “Делта 4 ”), нужна за далечни полети. Вторият полет (през 2018) още веднъж ще е безпилотен. Третият полет, плануван за края на 2019 година, ще е пилотиран и може да включва облитане на Луната. Четвъртият полет ще е за 2021 година и ще включва окололунна орбита и посещаване на захванат метеорит.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР