По време на дебат посветен на ситуацията с Украинските зърнени

...
По време на дебат посветен на ситуацията с Украинските зърнени
Коментари Харесай

Атидже Вели: Българските земеделци трябва да получат помощ от ЕС, заради казуса с украинското зърно

По време на спор отдаден на обстановката с Украинските зърнени култури на европейския пазар, евродепутатите разискаха новите ограничения, признати от Комисията, за облекчение на пазарния напън върху селскостопанските производители в прилежащи на Украйна страни.

 

Изтъкнато бе, че в околните до Украйна държави-членки, вносът на зърнени култури през така наречен „ коридори на солидарността “ изкривява локалните пазaри, повишавайки цените на зърнените култури. В резултат пет страни - България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария не разрешиха вноса на украински зърнени и хранителни артикули на своите пазари през април.

 

В рамките на дебата, комисарят по земеделие, Януш Войчеховски уточни, че Европейска комисия е показала пакет от ограничения за премахване на негативните последствия от вноса на избрани аграрни култури от Украйна, стига петте наранени страни да отдръпват едностранните блокади.

 

Комисар Войчеховски посочи, че на 02 май Комисията е приела краткотрайни превантивни ограничения, обхващащи четирите най - чувствителни култури: пшеница, царевица, рапично и слънчогледово семе, като преносът им към трети страни ще продължи без ограничавания на територията на държавите-членки, като се изключи България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, а Европейска комисия е в подготвеност да реализира оценка на положението на пазара на Европейски Съюз по отношение на вноса и на други артикули и да вкара клаузата за сигурност и спомагателни подкрепящи ограничения, в случай че това е належащо.

 

Той акцентира и спомагателната изключителна помощ от 100 млн. евро за засегнатите фермери от петте страни, в допълнение на в началото отпуснатите при започване на април 56.3 млн. евро за България, Румъния и Полша.

 

В отговор, евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Атидже Алиева-Вели настоя, че „ Ситуацията с Украинското зърно на европейския пазар сподели, че са нужни още ограничения. Тежкото състояние на производителите от Източна Европа, изисква общи европейски решения и незабавни ограничения, запазвайки солидарността ни с Украйна.

 

„ Днес приказваме за бранш зърно, само че са наранени и секторите мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед. Българските производители, които получават най-ниските заплащания в Европейски Съюз, упорстват да знаят ще продължи ли наложената възбрана, ще се добавя ли тя с нови артикули, ще се подсигурява ли и отсега нататък засиления надзор за директно прекосяване на тези артикули, ще има ли съответна финансова помощ за засегнатите земеделци, тъй като към този момент оповестената не е задоволителна. Българските и европейските земеделци би трябвало да получат поддръжката на Европа. “, добави българският евродепутат.

 

Още на 18 април групата „ Обнови Европа “ в Екологичен потенциал одобри позиция, настоявайки изключителните ограничения, препоръчани от Европейската комисия и едностранните решения на засегнатите държави-членки да бъдат сменени с европейски, прагматични и градивни решения, които да запазят търговията със селскостопански артикули с Украйна, само че и да защитят земеделските производители от Европейски Съюз. Центристката група настоя за въвеждане на ясни обозначения за директно прекосяване на украинските зърнени култури, които да не дават опция за разтоварване на територията на държави-членки, а доставките на зърнени култури с дестинация в Европейски Съюз да бъдат предопределени единствено за страни членки, които имат потребност от това. Изтъкнати бяха и потребността от фитосанитарни документи, с цел да се избегнат спекулации по отношение на качеството и засилен надзор от Европейска комисия и държавите-членки за гарантиране на използване на разпоредбите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР