По време на дебат относно руското нашествие в Украйна членовете

...
По време на дебат относно руското нашествие в Украйна членовете
Коментари Харесай

Руската атака срещу Украйна бележи нова ера за Европа, смятат евродепутатите

По време на спор по отношение на съветското настъпление в Украйна членовете на Екологичен потенциал показаха непоколебима поддръжка за Украйна и за напъните за доближаване на страната с европейската общественост.

Във вторник Европейският парламент организира изключителна пленарна сесия в Брюксел, с цел да оцени военното нахлуване на Русия против Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски и ръководителят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук приказваха посредством видеоконферентна връзка от Киев. В дебата участваха и ръководителите на Европейския съвет и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, както и Върховният представител Жозеп Борел.

Откривайки дебата, ръководителят на Парламента Роберта Мецола съобщи: „Днес се намираме в сянката, хвърлена от войната на Путин. Война, която не сме предизвикали. Война, която не ние започнахме. Скандално навлизане в суверенна, самостоятелна страна. От името на Европейския парламент съдя по най-категоричен метод съветската военна експанзия против Украйна и показвам солидарността си с всички страдащи и с всички жертви.“

„Ние ще се надигнем. Няма да отвърнем взор, когато борещите се по улиците за нашите полезности се изправят против голямата военна машина на Путин. Ще подкрепим юрисдикцията на Международния углавен съд и следствието на военните закононарушения в Украйна. Ще се търси отговорност от него“, добави тя.

Зеленски приканва Европейски Съюз да потвърди, че е на страната на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи „в промеждутъка сред ракетните удари“, че Парламентът и водачите на Европейски Съюз в този момент би трябвало да „докажат, че Европейски Съюз е с Украйна“. „Днес приказвам от името на жителите на Украйна, които я пазят, като заплащат най-високата цена“, продължи той.

Г-н Зеленски се спря на нападението против Харков, „градът с най-големия площад в страната, наименуван „Площад на свободата“. „Тази заран две ракети удариха този площад на свобода“, при което починаха десетки хора. Това е цената, която плащаме за нашата независимост. Отсега нататък всеки площад във всеки украински град ще се назовава „Площад на свободата“.

„Ние се борим за нашите права, за нашите свободи, за нашия живот, а сега – и за нашето оцеляване. Борим се и за това да бъдем равноправни членове на Европа. Така че в този момент докажете, че сте с нас“, обърна се той към евродепутатите. „Докажете, че в действителност сте европейци, и тогава животът ще победи гибелта, и светлината ще победи мрака. Слава на Украйна“.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук съобщи пред евродепутатите: „Украйна пази границата на цивилизования свят и в случай че Украйна падне, никой не знае къде ще спрат руснаците“. Той настоя, че най-хубавият метод да се поддържа Украйна „е същинското признание на нашите европейски стремежи“

„Това брутално, масирано настъпление в Украйна е безпричинно, непровокирано и се основава на подли неистини, и се случва заради една-единствена причина: тъй като на площад „Майдан“ вие избрахте свободата, демокрацията и върховенството на закона“, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, като назова нашествието на съветския президент Владимир Путин „геополитически тероризъм“. Той увери евродепутатите, че Съветът ще проучва „сериозното, алегорично, политическо и, съгласно мен, законно искане“ на Украйна за присъединение към Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: „Това е миг на истината за Европа. Това е конфликт сред върховенството на закона и върховенството на оръжието, сред ред, учреден на правила, и открита експанзия. Не можем да одобряваме сигурността си за даденост, би трябвало да влагаме в нея“. Тя акцентира, че „ако Путин се е стремял да раздели Европейски Съюз, НАТО и интернационалната общественост, той е постигнал тъкмо обратното“.

„За да се реализира мир, трябват двама, а за война е задоволителен един, както сподели господин Путин. Ето за какво би трябвало да увеличим доста нашия потенциал за въздържане, с цел да предотвратим война“, съобщи Върховният представител Жозеп Борел. „Защитата на върховенството на закона и укрепването на комерсиалните връзки няма да са задоволителни, с цел да превърнем света в спокойно място“, добави той.

Можете да гледате записа на изказванията на ръководителите Мишел и фон дер Лайен и на заместник-председателя Борел.

Започна нова епоха

Думата взеха всички водачи на групи в Екологичен потенциал: Манфред Вебер (ЕНП, Германия), Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания), Стефан Сежурне (Renew, Франция), Филип Ламбертс (Зелените/ЕСА, Белгия), Марко Дзани (ИД, Италия), Ришард Антони Легутко (ЕКР, Полша) и Манон Обри (Левите, Франция). Можете да гледате записа на техните изявления тук.

Много евродепутати подчертаха, че съветското настъпление в Украйна бележи началото на нова епоха за Европа и света. Те осъдиха бруталната експанзия на съветския президент Владимир Путин и Кремъл и показаха възхищението си от метода, по който украинската войска и народът устояват на нападението, борейки се за своята страна, независимост, народна власт и общоевропейски полезности.

Те също по този начин приветстваха мощния отговор на Европа на противозаконното нахлуване, като признатите пакети от наказания, като в същото време подчертаха нуждата да останат единни, с цел да продължат да се оправят със сериозните провокации пред тях.

Някои членове на Екологичен потенциал предложиха да се признаят европейските желания на Украйна и битката ѝ за независимост, като се засилва работата на Европейски Съюз за даване на статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз. Други акцентираха смисъла на взаимното превъзмогване на последствията от глобите против Русия за европейската стопанска система, която към момента се възвръща от световната пандемия, посредством обезпечаване на поддръжка за най-засегнатите страни, както и за предприятията и жителите. Накрая някои акцентираха нуждата от приемане на украинците, бягащи от войната, и от шерване на тази отговорност от всички страни от Европейски Съюз.

Можете да гледате целия спор още веднъж тук. (01.03.2022)
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР