По внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт Софийска

...
По внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт Софийска
Коментари Харесай

2000 лв. глоба за търговка, след като платила спестени...

По импортиран от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт Софийска градски съд (СГС) наложи административно наказване по реда на член 78а от Наказателния кодекс в размер на две хиляди лв. санкция.

         На 09.10.2017г. СГП е предала на съд Недялка Д. за това, че в интервала август 2013 година до 16.09.2013 година в гр.  София  като шеф на Еднолично сдружение с лимитирана отговорност, посредством сформиране на документи с погрешно наличие и използването им пред органите по приходите, е избегнала установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 69 483.40 лева – закононарушение чл.255,ал.3 вр. ал.1,т.2 и т.6 Наказателен кодекс.

Дружеството, ръководено от Недялка Д.,  развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци, които закупувало от компании от Европейския съюз – от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния. 

Като адресат по вътрешнообщностните доставки, дружеството  имало обвързване според чл.84 ЗДДС да начисли и да внесе налог върху добавената стойност (ДДС). За всяко вътреобщностно придобиване следвало да се издаде протокол, в който да се уточни дължимия Данък добавена стойност. Тези протоколи следвало да се включат в дневника за продажби на сдружението за съответния данъчен интервал.

Не изпълнявайки тези свои отговорности Недялка Д. избегнала установяването и заплащането на дължимия налог.

В хода на правосъдното разследване Недялка Д. е внесла по сметка на държавния бюджет цялостната сума на установите данъчни отговорности и дължимите лихви.

Това дало съображение на съда да приложи по отношение на нея привилигирования състав на член 255 ал.4 от Наказателен кодекс, съгласно който при цялостното погасяване на данъчно обвързване до привършване на правосъдното разследване пред първа инстанция, размерът на плануваното наказване се редуцира и съществува правна опция да бъде сменено с административно наказване.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР