По-високите температури и валежите, които отслабват ледените стени, станаха причина

...
По-високите температури и валежите, които отслабват ледените стени, станаха причина
Коментари Харесай

Част от планински ледник в Патагония се срути

По-високите температури и преваляванията, които отслабват ледените стени, станаха причина част от провесен хладилник да се отчупи в националния парк в региона на Патагония в Чили. Моментът на рухването на ледника е заснето на видео от туристи, предава.

Ледникът, който се намира на върха на планина с височина към 200 метра (656 фута) се откъсна в националния парк Куелат, ситуиран на повече от 1200 километра (746 мили) южно от столицата на Чили.

" Отделянето на ледени маси е обикновено ", споделя климатологът от университета в Сантяго Раул Кордеро, само че отбелязва, че честотата на тези събития е притеснителна.

" Тъй като този вид събития се провокират от горещи талази или от интензивни течни превалявания и двете неща се случват все по-често на цялата планета, освен в Чили ", прибавя Кордеро.

Според климатолога, е имало гореща вълна с " доста необикновени " температури в този регион на Патагония преди колапса на ледника. Кордеро добави, че е записана и " атмосферна река ", състояща се от релативно топъл въздух, претрупан с влага. Когато тази река се срещне с релефа на Андите и Патагония, тя образува огромни облаци и превалявания. 

A glacier that sits atop a mountain at Queulat National Park in Chile`s Patagonia region partly broke off
— Reuters (@Reuters)

" Една от последствията от световното стопляне е, че то дестабилизира няколко ледника и по-специално някои нестабилни стени на ледника. Такъв е казусът от последните няколко дни в Патагония, сходно на случилото се преди няколко месеца както в Хималаите, по този начин и в Алпите ", сподели още Кордеро. 

Учените споделят, че внезапните пикове в стоплянето са свързани с породените от индивида промени в климата и парниковите излъчвания. Научният панел на Организация на обединените нации за климата по-рано тази година сподели, че държавните управления и промишленостите би трябвало фрапантно да понижат излъчванията от изкопаеми горива, с цел да овладеят стоплянето и да лимитират въздействието върху климата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР