По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за

...
По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за
Коментари Харесай

Икономисти от БАН отписаха влизането на България в еврозоната до 2025

По-висок ритъм на инфлацията в съпоставяне със междинните стойности за страните членки на Европейския съюз и слаба възможност да осъществим Маастрихтския аршин за инфлацията, от който зависи присъединението ни към еврозоната до 2025 година Това предвиждат откривателите от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките, оповестиха от институцията.

Макроикономическата прогноза на откривателите за интервала 2023-2025 година се учредена на допускания на икономическото развиване във връзка с интернационалните цени и външното търсене, както и на параметрите на икономическата политика, обрисувани в средносрочната бюджетна прогноза за същия интервал.

Като причина те сочат външни фактори, измежду които високите цени на енергоресурсите, и военния спор в Украйна. Ако погледнем обаче днешните действителности, нещата не наподобяват напълно по този начин. Понижаването на цената на енергоносителите наподобява задоволително трайно, включително на природен газ и нефт. Дали това ще се резервира през идващата зима е мъчно да се предвижда. Но променената картина на доставки за Европейски Съюз, включително и за България дава избрани гаранции, че шоково повишаване няма да има.

Що се отнася до някои спорни решения в региона на икономическата политика, като осъществяване на ограничения, несъобразени с действителните финансови благоприятни условия на страната, липса на политически консенсус по значими за страната въпроси и други, тук политическите сили в 49-то Народно заседание имат желанието да поправят част от тези ограничения или най-малко по този начин заявяват. Връщането на Данък добавена стойност за множеството браншове на нормалните нива и прекъсването на помощи " на калпак " са единствено част от желанията.

Според икономистите, прогнозата в средносрочен проект е за стопански напредък от порядъка на 3-3,5 на 100 годишно, като повишаването на вложенията ще се дефинира главно от напредването на програмния интервал и желанието за ускорено асимилиране на европейски средства в България, най-много по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Нека посочим обаче, че проблемите към войната в Украйна доведоха до същински взрив в производството на военно-промишления ни комплекс. Въпреки че нямаме дефинитивни числа, се чака изнесената продукция от този бранш да е над 3 милиарда $ през актуалната година.

Затова и прогнозата за действителният напредък на Брутният вътрешен продукт - до към 1,7 на 100 през 2023 година може да се окаже и занижена Очаква се през 2024 година Брутният вътрешен продукт да надвиши 200 милиарда лева в номинално изражение поради високата инфлация през последните две години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР