По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Руската офанзива в Донбас продължава, Зеленски я определи като геноцид

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Украйна не копнее да беседва с Путин, само че това евентуално ще е належащо, с цел да бъде комплициран завършек на войната, съобщи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски. По-рано той прикани Запада да спре да си играе с Русия и да наложи на Москва по-тежки наказания, които да сложат завършек на " безсмислената война ". Зеленски упрекна Русия в провеждането на " явна политика на геноцид " в Донбас. Силите на самопровъзгласилата се Донецка национална република обявиха през днешния ден, че са завладяли основния град Лиман. Така на сепаратистите се отваря пътят към огромните градове Славянск и Краматорск, както и за обграждане на Северодонецк и Лисичанск. Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а сред 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60% от жилищните здания са изцяло разрушени, а още 30 % са развалени и се нуждаят от главен ремонт. Северодонецк и близкият Лисичанск са сцена на най-ожесточените боеве сега в Източна Украйна. Северодонецк е последният огромен град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а съветските сили се пробват да го откъснат от останалата част на следената от Киев територия в Донбас. Десет души са починали и 30-35 са ранени вследствие на съветски ракетни удари по база на Националната армия в област Днепър. Украйна твърди, че Русия е разпръснала сред 400 и 500 остарели руски мини в Черно море. Те се откъсват от котвите си по време на стихии и дрейф, което прави неосъществим износът на артикули от украинските пристанища. Руски боен съд в южната република Кабардино-Балкария призна за законно уволнението на 115 военнослужещи, оспорили отстраняването си от армията заради отвод да вземат участие в офанзивата в Украйна. Това наподобява е първият публично доказан случай, когато съветски бойци отхвърлят да водят война в акцията на Москва в Украйна.
14.15

Зеленски: Украйна не копнее да беседва с Путин, само че това евентуално ще е нужно, с цел да бъде комплициран завършек на войната

Украйна не копнее да беседва с Путин, само че това евентуално ще е належащо, с цел да бъде комплициран завършек на войната, съобщи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

" Има какво да обсъждаме с съветския водач. Не желая да кажа, че копнеем да си приказваме с него, само че би трябвало да погледнем реалистично на нещата, които претърпяваме ", посочи Зеленски в послание към индонезийски мозъчен концерн.

" Това, което желаеме от тази среща... Искаме си назад животите... Искаме си назад живота на суверенна страна ", сподели Зеленски и означи, че съгласно него няма признаци Русия да е подготвена за съществени мирни договаряния.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани западните страни да дават още тежки оръжия на Киев, с цел да може украинските сили да отхвърлен съветските сили, съобщи Асошиейтед прес. " Нуждаем се от тежки оръжия. Единственото, с което ни превъзхожда Русия, е броят на тежките оръжия, с които разполага ", споделя Кулеба във видеозапис, в който дава отговор на въпроси, отправени към него чрез Туитър.

13.45

Десет души бяха убити, а 35 - ранени, при съветски обстрел против Днепропетровска област

Десет индивида починаха, а 35 бяха ранени при съветски обстрел против казарма на украинската Национална армия в Днепропетровска област, съобщи УНИАН, като цитира представител на локалните управляващи.

Руските въоръжени сили са изстреляла три ракети " Искандер ", сподели ръководителят на териториалната защита на Днепропетровска област Генадий Корбан по телевизия " Днепър ТВ ".

По думите му една ракета е улучила казармата на Националната армия.

Той съобщи, че обстрелът е бил осъществен от съветската Ростовска област.

13.15

Силите на " ДНР " обявиха, че са завладяли основния град Лиман

Силите на самопровъзгласилата се Донецка национална република обявиха през днешния ден, че са завладяли основния град Лиман, съобщи Франс прес.

С завладяването на Лиман пред силите на сепаратистите се отваря пътят към огромните градове Славянск и Краматорск в Източна Украйна. Очаква се завземането на Лиман да изиграе роля и при по-нататъшните опити за обграждане на Северодонецк и Лисичанск, които са под украински надзор.

Установихме " цялостен надзор " върху " Красни Лиман " (старото наименование на Лиман), заяви в Телеграм генералният щаб на силите за териториална защита на Донецката национална република. Засега съветската войска не е коментирала тази информация и Франс прес отбелязва, че не разполага с удостоверение от самостоятелен източник.

12.30

Най-малко петима цивилни са убити в Луганска област през последните 24 часа

Най-малко петима цивилни бяха убити в Луганска област през последните 24 часа, заяви тази заран украинският ѝ регионален шеф Сергий Гайдай, съобщи Франс прес.

Четирима цивилни са убити в град Северодонецк, който се намира под украински надзор и който съветските сили желаят да завладяват. В Северодонецк са нанесени вреди на 50 жилищни здания, посочи Гайдай. Петият граждански, умрял през последните 24 часа, е бил погубен от артилерийски снаряд в Комишуваха, на 50 км от Северодонецк. " Жителите на Северодонецк за по-малко от половин час не помниха какво е прекъсване на огъня ", написа Сергий Гайдай в Телеграм. " Руснаците безспирно бомбардират жилищните квартали ", акцентира той.

Павло Кириленко, украинският регионален шеф на Донецка област, заяви през вчерашния ден вечерта за петима убити цивилни денем.

В снощно си послание към украинския народ президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Русия, че прави геноцид в Донбас.

12.00

Русия е сложила до 500 мини в Черно море, твърди Украйна

Украйна твърди, че Русия е разпръснала сред 400 и 500 остарели руски мини в Черно море. Те се откъсват от котвите си по време на стихии и дрейф, което прави неосъществим износът на артикули от украинските пристанища, предава Би Би Си.

Говорителят на районната военна администрация в Одеса Сергей Братчук споделя, че Русия е " основала продоволствена рецесия в света “, като блокира пристанища, добавяйки, че Русия употребява " осведомително оправдание “, като упреква Украйна за продоволствената рецесия.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани от началото на войната на 24 февруари, спирайки износа на жизненоважно зърно и публични лица споделят, че 20 милиона тона зърно в този момент са блокирани в страната.

Организация на обединените нации споделя, че някои страни могат да се сблъскат с дълготраен апетит, в случай че износът на Украйна не бъде възобновен до предвоенните равнища. Русия предложи да отвори кулоар през Черно море за доставки на храни в подмяна на облекчение на глобите.

11.30

Зеленски прикани Запада " да спре да си играе " с Русия и да вкара против нея по-тежки наказания

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Запада да спре да си играе с Русия и да наложи на Москва по-тежки наказания, които да сложат завършек на " безсмислената война " в Украйна, съобщи Ройтерс.

В обичайното си вечерно послание към украинския народ Зеленски сподели, че Украйна при всички положения ще остане самостоятелна и че в действителност въпросът е каква цена ще запази тя независимостта си. " Украйна постоянно ще бъде самостоятелна страна и няма да бъде пречупена. Единственият въпрос е каква цена ще заплати народът ни за свободата си и каква цена ще заплати Русия за тази безсмислена война против нас ", посочи украинският водач.

" Катастрофалният процес на събитията към момента може да бъде спрян, в случай че светът се отнесе към протичащото се в Украйна по този начин, както би се отнесъл, в случай че самичък беше в същата обстановка " като нас, акцентира Зеленски. Това може да бъде реализирано, в случай че международните " сили спрат да си играят с Русия и ѝ окажат действителен напън, който да докара до завършек на войната ", сподели още той.

Напоследък рецензиите на Володимир Зеленски във връзка с Запада зачестяват. Една от аргументите за това са бавните темпове, с които Европейският съюз работи по въпроса с вероятно ембарго против вноса на съветски нефт, отбелязва Ройтерс.

Зеленски изрази недоволството си от различието сред страните от Европейски Съюз по отношение на налагането на по-нататъшни наказания на Русия и попита за какво на някои страни се позволява да блокират проекта за въвеждане на още наказания.

Европейският съюз обмисля въвеждането на шести пакет от наказателни ограничения против Русия, който да включва и ембарго върху вноса на съветски нефт. За да бъде утвърден пакетът, е належащо единогласие сред страните от Европейски Съюз. Унгария се опълчва на концепцията за петролно ембарго с аргумента, че това ще навреди прекомерно доста на стопанската система ѝ.

10.00

Русия уволни 115 военни, отказали да се бият в Украйна

Руски боен съд в южната република Кабардино-Балкария призна за законно уволнението на 115 военнослужещи, оспорили отстраняването си от армията заради отвод да вземат участие в офанзивата в Украйна, съобщи Франс прес.

Това наподобява е първият публично доказан случай, когато съветски бойци отхвърлят да водят война в акцията на Москва в Украйна, почнала на 24 февруари.

Според известието правосъдното решение гласи, че военнослужещите " своеволно са отказали да изпълнят служебна задача “ и техният иск е отритнат.

Съдът съобщи, че е проучил " нужните документи “ и е разпитал длъжностни лица от федералната работа Росгвардия – някогашните вътрешни войски, чиито сили, с изключение на съветската войска, също вземат участие в нашествието в Украйна.

Заседанието е протекло при закрити врата, с цел да се избегне разкриването на военни секрети, заяви съдът, който не посочи в коя част на Русия са ситуирани бойците.

Пресслужбата на съда, представена от Интерфакс, уточни през вчерашния ден, че ищците са военнослужещи от Росгвардия, отказали да изпълнят задача, обвързвана със " специфичната военна интервенция “ на Москва в Украйна, както я назовава Кремъл.

09.30

Лондон: Използването на остарели танкове алармира за липса на съветска техника

Русия употребява 50-годишни танкове в напъните си да окупира територия в Южна Украйна. Тя активизира транспортни средства Т-62, с цел да укрепи своята Южна формация на силите, съгласно Министерството на защитата (МО) на Обединеното кралство, представено от Би Би Си.

Смята се, че тези транспортни средства са " изключително уязвими към противотанкови оръжия “ и алармират за дефицит на " съвременно, бойно съоръжение “.

Министерството на защитата също по този начин споделя, че съветските сили не престават напъните си за обграждане на Северодонецк и Лисичанск.

09.00

В региона на Днепър се чуват детонации

Три детонации е имало през нощта в южната област на Украйна Днепър. Губернаторът на района Валентин Резниченко, представен от Би Би Си, споделя, че спасителите претърсват отломките за потърпевши хора.

Регионът беше изправен пред „ неспокойна нощ и неспокойна заран “, споделя Резниченко в във Фейсбук.

08.30

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, сподели кметът му

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а сред 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60 % от жилищните здания са разрушени, сподели кметът на града Олександър Стрюк, представен от Асошиейтед прес.

Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве сега в Източна Украйна. Кметът му сподели, че градът към момента се държи, макар че съветска разузнавателно-диверсионна група е стигнала до градски хотел.

Това е последният огромен град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а съветските сили се пробват да го откъснат от останалата част на следената от Киев територия в Донбас.

Стрюк сподели, че основният път сред градът близнак на Северодонецк - Лисичанск и Бахмут на северозапад остава отворен, само че пътуването по него е рисково.

Кметът добави, че през вчерашния ден от града са съумели да се изтеглят едвам 12 души. Градът е под съвсем непрестанен обстрел - 60% от жилищния фонд е изцяло опустошен, а до 90% от постройките са развалени и ще се нуждаят от главен ремонт.

08.00

Двама съветски бойци, съдени в Украйна за военни закононарушения, се признаха за отговорни

Двама съветски бойци, съдени в Украйна за военни закононарушения, се явиха на второ правосъдно съвещание в североизточния украински град Котелва, съобщи Асошиейтед прес.

Руските военнослужещи - Александър Алексеевич Иванов и Александър Владимирович Бобикин са упрекнати, че са обстрелвали цивилна инфраструктура с ракетна артилерийска установка за залпов огън. И двамата бойци се признаха за отговорни по време на правосъдното съвещание, състояло се в Котелевския областен съд.

Ако бъдат наказани, съветските военнослужещи могат да получат до 12 години затвор.

Адвокатът им изиска понижени присъди от осем години, потвърждавайки, че двамата единствено са изпълнявали заповеди на висшестоящи.

Попитани дали биха желали да създадат някакви изявления в края на правосъдното съвещание, Бобикин сподели: " Признавам това, което съм направил, покайвам се за дейностите на нашите войски, имам вяра, че в бъдеще войната ще завърши и ще настъпи мирът, който всички толкоз чакаме ". Иванов не направи изявление.

Следващото правосъдно съвещание беше отсрочено за 31 май.

07.30

Зеленски упрекна Русия в геноцид в Донбас

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Русия в провеждането на " явна политика на геноцид " в източния район Донбас.

Офанзивата на Москва в Донбас може да докара до това районът да остане " ненаселен ", сподели той, обвинявайки руснаците, че желаят да трансфорат градовете на Украйна в пепелища.

" Всичко това, в това число депортирането на нашия народ и всеобщите убийства на цивилни жители, е явна политика на геноцид, провеждана от Русия ", сподели той, представен от БГНЕС.

В края на февруари съветският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна, като съобщи, че акцията цели да спре " геноцида " на рускоговорящите в прозападната страна.

През април Народното събрание на Украйна поддържа резолюция, в която дейностите на съветските военни в страната се признават за " геноцид ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън употребява същия израз, заявявайки, че Путин наподобява има намерение " да се опита да заличи концепцията даже да можеш да бъдеш украинец ".

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо повтори това изказване.

00.30

Лавров: Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, може да докара до неприемлива ескалация

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било " сериозна стъпка към неприемлива ескалация ", съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров в изявление за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Лавров изрази вяра, че здравомислещите на Запад ще схванат това, като означи, че " там към момента са останали някои такива ".

" Западът прикани да бъде нанесено проваляне на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава " и силите на Киев да получат и такива оръжия. " Именно такива оръжия обществено желае (украинският президент Володимир) Зеленски ", означи Лавров.

За Запада е преференциално да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за договарянията с Русия, която " не е доста интелектуално стимулирана ", увери съветският външен министър. Той уточни, че в неотдавнашно изявление украинският президент е декларирал, че е подготвен за договаряния, само че договаряния може да се водят единствено сред него и съветския му сътрудник, без медиатори и единствено откакто Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

" Това, че това е несериозно, не е нужно да се изяснява и потвърждава на никого ", сподели Лавров. Според него Русия е била подготвена за договаряния през цялото време, само че след " очевидната провокация, инсценирана по най-груб метод в популации пункт Буча ", Киев е трансформирал метода си.

00.00

Сраженията в Източна Украйна доближиха " оптималната активност "

Сраженията в Източна Украйна доближиха " оптималната активност ", сподели украинската заместник-министърка на защитата Ганна Маляр, представена от Франс прес.

Тя съобщи това на фона на яростните боеве в Донбас, където съветските въоръжени сили и локалните сепаратисти обкръжиха съвсем изцяло градовете близнаци Северодонецк и Лисичанск - последните региони в Луганска област, които към момента са под украински надзор.

" Сраженията доближиха своята оптималната активност и ни чака дълъг и извънредно сложен стадий ", акцентира Маляр на конференция.

След като не съумяха да завладяват Киев при започване на своята инвазия в Украйна, която стартира на 24 февруари, съветските въоръжени сили се пренасочиха към цялостното завладяване на Луганска и Донецка област на изток, елементи от които са следени от 2014 година от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Попитана за обстановката в украинската столица, Маляр сподели, че опасността остава. " Защото разрушаването на Киев и свалянето на украинското държавно управление са най-бързият метод за завладяване на Украйна ", акцентира тя. " Трябва да живеем с концепцията, че тази опасност постоянно ще тегне над нас ", добави Маляр.

Кметът на Киев Виталий Кличко акцентира по-рано в четвъртък на Световния стопански конгрес в Давос, че не може да даде гаранции за сигурността на тези поданици на украинската столица, които са я напуснали, само че решат да се върнат, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР