По трасето стърчат и метални ъгли от гредите, които бяха

...
По трасето стърчат и метални ъгли от гредите, които бяха
Коментари Харесай

Отново и отново: Жълтите павета пак се нуждаят от ремонт

По трасето стърчат и железни ъгли от гредите, които бяха поставени, с цел да укрепят паважа

Емблематичните за София жълти павета на бул. „ Цар Освободител “ още веднъж имат потребност от ремонт. Това се случва няколко месеца след стартирането им на 1 октомври 2023 година Причината за належащия ремонт са хлътналите сектори, движещите се павета и отворилите се големи фуги, които прорязват платната като с нож, написа „ Телеграф “.  Опасността от пукане или нарязване на гуми пък идва от стърчащите ъгли на профилите, които бяха поставени при последното пренареждане, за да укрепят паважа да не мърда, когато автомобилният трафик минава по него.

Опити

Няколко опита направи Столичната община да пренареди културната полезност, само че без упования от обществото резултат. При първия опит паветата се разместиха, а настилката стана на талази. Това провокира голям публичен отзив и голям брой рецензии против ръководството и работата на тогавашния кмет Йорданка Фандъкова. Въпреки уверението, че на компанията няма да се заплати, това не успокои хората.

Наложи се второ пренареждане и създаване на нова технология, която включваше и полагането на железен профил, който да задържа паветата, с цел да не се приплъзват от спирачките на колите.

Учените желаеха да се постави и специфична паста, която да запълни фугите, само че от Министерството на културата не им разрешиха, защото паветата са културна полезност. Преди пренареждането им паветата бяха сортирани по величина, счупените и унищожените бяха отстранени. 

Предложения

Заради несполучливите опити жители оферират секторът да се асфалтира, с цел да се постави завършек на тази тъга. Според тях през днешния ден няма кой да ги подреди както би трябвало, а също по този начин и преди години не е имало подобен трафик.

Именно на това отдават непокътнатите с десетилетия жълти павета. Отделно от това както жителите, по този начин и локалната власт са казвали, че у нас няма павьори.

И макар че към този момент у нас се създават емблематичните павета, остава въпросът дали те ще останат на бул. „ Цар Освободител “ и ще бъдат ли в миналото подредени, тъй че да няма потребност да се прави ремонт на ремонта през няколко месеца.  

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР