По трърдение на прокуратурата майката на 5-годишното дете, което бе

...
По трърдение на прокуратурата майката на 5-годишното дете, което бе
Коментари Харесай

Социалните служби: Малтретираното момченце може да остане в център за настаняване до половин година

По трърдение на прокуратурата майката на 5-годишното дете, което бе обезобразено, е направила насилието дружно с приятеля си. Вчера бащата на детето съобщи, че желае да вземе момченцето и да се грижи за него, само че управляващите отказвали достъп до него. 

В момента детето се намира в център от фамилен вид в Пловдив с мярка на протекция. Родителите знаят къде е то. В една от срещите бащата съобщи, че е спокоен за сина си, защото счита, че се поставят положителни грижи за него. 

Това разяснява пред Нова тв Гергана Тошкова, шеф отдел " Закрила на детето " в Пловдив. 

Центърът си има вътрешен устав. Освен 5-годишното потърпевшо момченце там са настанени още 14 деца. Т.е. не е уместно в центъра да се влиза когато и да е. От друга страна все още има издадена заповед на РЗИ - Пловдив за противоепидемични ограничения, т.е. като цяло е стеснен достъпа до стационарни обществени услуги от резидентен вид. Затова през последните дни разговаряхме за това по какъв начин да бъде направен график за против на детето с родителите му. Набелязахме няколко разновидността. Вчера бащата беше при нас в отдела и даде свои оферти. Днес по-късно денем ще създадем среща сред бащата и детето. Той през днешния ден за първи път ще го види след изписването му от болничното заведение, добави тя. 

Искам обаче да подчертая, че никой не му е ограничавал правата да види детето си. Тук процеса е двустранен. Той би трябвало да търси информация за детето и ние ще му помогнем и с информация и с организация на среща със сина му. Т.е. той не е правил такива поръчки, добави тя. 

Във връзка с бракоразводното дело сред двамата родители и двамата са декларирали, че желаят родителските права, уточни тя.

Тъй като сега детето е под мярка на протекция следва да се създадат оценки за потенциала на двамата  родители, както и оценка на потребностите на детето. На този стадий и двамата родители ни оказват помощ по отношение на детето. Колко време ще лишават процедурите зависи от самите тях - до каква степен сътрудничат, има доста фактори, разяснява тя.

По Закона за протекция на детето областен съд би трябвало да дефинира периода, през който детето ще остане под наша протекция в центъра, като оптималния период за това е до 6 месеца, изясни Тошева. 

През това време бащата ще може да вижда сина си по график, който в този момент изготвяме и е съгласуван с неговите пътувания, уточни тя.

Пловдивския съд в четръвтък ще дефинира кой от двамата поридетил получава краткотрайните наставнически права до приключването на бракоразводното дело.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР