По традиция преди да заминат за Ледения континент участниците в

...
По традиция преди да заминат за Ледения континент участниците в
Коментари Харесай

Мисията на полярниците ни - лаборатория в българската база в Антарктида

По традиция преди да заминат за Ледения континент участниците в 30-ата българска антарктическа експедиция получиха националното знаме на публична гала в Президентството

Основната задача на 30-ата антарктическа експедиция тази година е да сложи основите на научната лаборатория в българската база на остров Ливингстън, в която ще работят откриватели от целия свят.

Страната ни работи по 7 научни плана в региона на геологията, биологията и медицината.

Един от плановете ще изследва съня на полярниците на ледения континент:

" Тъй като се следи към този момент от нас от 30 години, че там се сънуват като живи умряли близки и родственици, да се види има ли тунел към Космоса от Антарктида ", изясни проф. Христо Пимпирев, който ще антарктическата експедиция.

Геологът Стефан Велев ще бъде част от втората група български полярници. В нея са най-вече учени. Заминава в средата на януари.

За Стефан това ще бъде шестата експедиция на ледения континент.

" Нашият план е обвързван с една първична оценка на металните потребни изкопаеми за залежи на мед и на злато. Проектът е забавен и с това, че дълго време ще изкараме на палатка, надалеч от базата - може би над 10 дни. Затова е забавно и малко по-екстремно реализирането на този план ".

Очаква се експедицията да приключи през март.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР