По традиция на 17-и март Ирландия отбелязва Денят на Свети

...
По традиция на 17-и март Ирландия отбелязва Денят на Свети
Коментари Харесай

Денят на Свети Патрик: всичко е зелено, знакови сгради у нас също

По традиция на 17-и март Ирландия отбелязва Денят на Свети Патрик. Той е келтско-британски християнски мисионер, който е и считан за настойник на страната.

До през днешния ден са оживели две достоверни негови писма, от където са взети  Untitled-788x576 единствените признати и доказани елементи за неговия живот. Когато е на 14 години, е хванат и отведен в Ирландия като плебей, където живее шест години преди да избяга и да се завърне при фамилията си в Британия. След като става просветител, се завръща в Ирландия като ръкоположен свещеник в северната и западната част на острова. До началото на 8 век той става светец настойник на Ирландия.

Според поверието Патрик е употребявал трилистната детелина, с цел да изясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е трансформирало във водещ миг от празненствата. Обличането на облекла в зелен цвят е в чест на въстанието от 1798 година,когато  за да изявят политическите си настройки, ирландските бойци носели зелени униформи, надявайки се да привлекат публичното внимание.

   655-402-irlandci-otbeliazaha-denia-na-sveti-patrik-s-ogromen-parad

Въпреки че
денят на свети Патрик не е формален празник на Съединени американски щати,
той се чества съвсем на всички места в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландско-американската просвета. Празненствата всекидневно включват пиршества, огромни количества алкохол, религиозни обреди, паради, украшения и облекла в зелено. Градската администрация на Чикаго по традиция боядисва в блестящо зелено водите на едноименната река от 1961 година насам. Тази година също не прави изключение.

 4852.jpg.pagespeed.ce.y9MDbl5YSU

 7643434309123

Още от нощес здания в дванадесет града в България светят в зелен цвят. Инициативата е на Посолството на Република Ирландия у нас с поддръжката на локалните администрации на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен, Видин, Несебър, Копривщица, Трявна, Бургас, Благоевград и Габрово.

В София в зелено са осветени: Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, Столичната библиотека, Централният боен клуб, Софийската опера и балет, постройката на посолството на Ирландия и статуята на Света София.

 НДК, Св. Патрик

В Пловдив зелен е Амфитеатърът, а в Бургас – мостът.

Крепостта „ Царевец “ е осветена във Велико Търново, а в Шумен –сградите на театъра и паметника „ Създатели на българската страна “.

Във Видин в зелено светят кулата „ Баба Вида “ и Градската изложба.

Несебър освети вятърната мелница сред остарелия и новия град, Трявна – Градската часовникова кула, Габрово – Общината, а Копривщица – постройката на Гимназията.

България е част от световната самодейност на Ирландия за осветление в зелено на международни забележителности във връзка Деня на св. Патрик. До момента по целия свят над 680 здания са били в зелено по тази самодейност.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР