По това време на годината листните дървета в 350-акровите овощни

...
По това време на годината листните дървета в 350-акровите овощни
Коментари Харесай

Нова фронтова линия на граничната политика на САЩ: Тексаска ферма за пекани

По това време на годината листните дървета в 350-акровите овощни градини на Магали и Уго Урбина , ситуирани покрай река Рио Гранде в Игъл Пас , Тексас , би трябвало да са отрупани с пекани . Вместо това множеството от тези дръвчета в този момент са безплодни . Семейство Урбина упреква за това облаците прахуляк , вдигнати от чиновници на реда от Тексас , които се придвижват с камиони и АТВ-та, откакто през последните месеци държавното управление на щата сложи огради и обособи нови пътища по крайбрежията на реката с вярата да възпре миграцията от Мексико . Също по този начин, в реката може да се види преграда от великански оранжеви шамандури , издигната по предписание на републиканския губернато р Грег Абът , написа „ Ройтерс “.

Семейство Урбинас подозират, че тези дейни дейности , подхванати против миграцията, са попречили на опрашването на овощната градина във фермата им, известна под името „ Heavenly Farms “.

„ Дърветата се задушават “, споделя Магали.

„ Става дума за пари и гласове, за нищо друго. Ние сме единствено съпътстващи вреди и на тях не им пука “, прибавя Уго.

Според специалисти има риск от по-нататъшно увреждане на околната среда в деликатните гранични региони, където пустинните зони, хълмовете и влажните региони на територия от близо 2000 благи към този момент са наранени от стени, контейнери за транспорт, хеликоптери и осветителна техника.

От години насам от ден на ден незаконни мигранти прекосяват реката в опит да стигнат от Мексико до Игъл Пас . През 2021 година Абът започва стратегия , наречена „ Операция самотна звезда “ , ориентирана към ограничение на незаконната миграция, в това число акция за ориентиране на мигрантите към по-северни градове, ръководени от Демократическата празненство, и активизиране на хиляди военнослужещи от Националната армия.

Мигрантите не могат да бъдат възпрени елементарно

Въпреки напъните на управляващите, огромни групи мигранти не престават да идват на територията на Тексас .

В продължение на 4 дни в края на юли екип на “Reuters ” съумя да наблюдава десетки хора , които всекидневно минават край фермата на семейство Урбина, в това число група от към 50 души. Малко по-късно те се сблъскат с бодлива тел и гранични чиновници по сигурността на стръмния бряг на реката –  територия, която съгласно фермерите е тяхна благосъстоятелност. В един от случаите жена от Венецуела е кърмела 10-месечното си бебе, до момента в който се е опитвала да откри място, през което да премине.

Преди време губернаторът упрекна президента Джо Байдън , че не ползва законите за миграцията, и съобщи, че има пълномощия да „ пази “ границата на Тексас. Неудовлетвореността на  семейство Урбина от актуалната обстановка ги е сложила в непредвиден съюз със бранители на околната среда, които се притесняват, че ограниченията на Абът ще навредят на дивата природа по протежението на Рио Гранде.

„ Става дума за опитите на огромното държавно управление да пристигна и да прегази  един дребен град. Те не считат, че някой ще се изправи и ще се изкаже намерено, “, споделя Мартин Кастро , част от управителния екип на Международния проучвателен център „ Рио Гранде “.

Прилагането на закони в региона на имиграцията е федерална отговорност , като митниците и граничната защита са натоварени със задачата да охраняват границата. Отделните щати са законово лимитирани в това, което могат да вършат, без да се координират с федералното държавно управление. Министерството на правораздаването съди Тексас за шамандурите в региона, като твърди, че локалните управляващи са ги конфигурирали без съответните федерални утвърждения и изследвания на въздействието им върху публичната сигурност и околната среда. Правителството на Мексико от своя страна упорства, че шамандурите нарушават контракт в региона на водните запаси и излагат на риск живота на мигрантите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР