По темата за добрите основи на храненето пред Радио София

...
По темата за добрите основи на храненето пред Радио София
Коментари Харесай

Проф. Дулева: Хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека

По тематиката за положителните основи на храненето пред Радио София приказва проф. доктор Веселка Дулева, отдел " Храна и хранене " към Националния център за публично здраве и разбори към Министерство на здравеопазването.
" Ние сме експертен орган на Министерство на здравеопазването и в действителност организираме редица изследвания, приготвяме законодателни документи, като постоянно задачата ни е да осигурим здравословно хранене на популацията от разнообразни възрастови групи ", сподели проф. доктор Дулева.

По думите й, особено внимание се обръща на храненето още по време на бременността, защото по последни научни данни хранителният банкет е доста значим през първите 1000 дни от живота на индивида. Освен това, проф. доктор Дулева сподели, че през този интервал се случва физическото и интелектуално развиване на детето и е открито, че не здравословният хранителен модел може в по-късен стадий да увеличи риска от редица хронични болести.

" Затлъстяването в по-късните стадии в живота може да се дължи и на обстоятелството, че в ранна детска възраст, поради несъответствуващото хранене са се образували доста кафези в мастните тъкани, които по-късно единствено се запълват и към този момент хипертрофират, само че този развой започва още в детството ", показа проф. доктор Дулева.

 Тя сподели още, че в тази тенденция се поставят доста старания, освен за контролиране на храненето в проведени детски колективи, каквито са яслите или кухните, само че по този начин и във връзка с повишение на информираността на  експертите, които работят в тази област, само че най-много на родителите.

" На национално равнище в действителност ние още от 2009 година стартирахме създаването на един пакет от законодателни документи на Министерство на здравеопазването, които имат за цел да обезпечат здравословното хранене в проведени детски колективи там, където децата прекарват огромна част от времето си ", съобщи проф. доктор Дулева.

Тя добави, че там доста в детайли са написани условията към всяка група храни към менюто и към личния състав, който би трябвало да обслужва децата във връзка с храненето. Освен това тя сподели, че:

" Към всяка от тези наредби сме създали едни сборници с рекомендации и с инструкции по какъв начин това да се случва. Всеки алманах към тези три наредби съдържа характерни предписания, които са подбрани и са подобаващи за възрастовата група и са основани на националните обичаи ".

По думите й, Националния център за публично здраве и разбори е обвързван в една система с районните здравни инспекции, на които дава материали на книжен и електронен притежател за осъществяване на осведомителни акции. Освен това, проф. доктор Дулева сподели, че друга значима част от тяхната активност е осъществяване на мониторинг на хранителния банкет и хранителния статус на популацията в България.

Тя показа, че резултатите от последното изследване извършено през 2020 година сочат, че при децата до 3-годишна възраст не се следи затлъстяване, само че 15% от тях имат вероятен риск за свръхтегло. Тя добави, че тези деца при уместно хранене и физическо натоварване могат да се върнат към групата с естествен антропометричен статус, или пък при небалансирано и неуместно хранене да преминат в групата на деца със свръхтегло.

Още детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР