По темата за дерогацията чухме реакции от типа на ГЕРБ

...
По темата за дерогацията чухме реакции от типа на ГЕРБ
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Правителство, което се е хванало с Пирогов, пада

По тематиката за дерогацията чухме реакции от вида на „ ГЕРБ желае да събори държавното управление “ – цялостна нелепост, разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пред публицисти в Народното събрание в сряда.

Вчера от ГЕРБ предложиха дерогацията да отпадне напълно от 1 януари 2024 година, а не на две стъпки – от 1 януари и от 1 март 2024 година, както беше контрактувано на среща на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи със съпредседателя на „ Продължаваме промяната "  и министър на финансите Асен Василев.    

" След като имахме изразена позиция на еврокомисар, че дерогацията би трябвало колкото се може по-бързо да се включи, се събрахме и го включихме, и се надявам да мине. Впоследствие по тази тематика чухме реакции от вида на „ ГЕРБ желае да събори държавното управление “ – цялостна нелепост ", сподели Бойко Борисов.

И добави:

" За дерогацията, че би трябвало да влезе в действие сме съгласни ние и Политическа партия, единствено че те споделят да влезе от 1 март, тъй като тогава не ни интересува, тъй като министър председател ще е Мария Габриел, а отговорността ще носи ГЕРБ. Ако влезе от 1 януари, могъщият Денков може да се огъне и да носи самичък отговорност, което отново е нелепост, тъй като откакто ние сме предложили това, не виждам по какъв начин бихме се дръпнали януари месец. Но на процедура нашите сътрудници от партията на " Промяната " смятат, че в случай че нещо неприятно се случи по времето на тези два месеца, е проблем  за тях, само че в случай че се случи от 1 март нататък, към този момент не е проблем за тях ".

Относно проблема с „ Пирогов “,  Борисов сподели, че не са съгласни със промяната на шефа на болничното заведение.

" Който се е захванал с " Пирогов ", държавното управление му е падало ", разяснява той.

Заявката на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепи нито един законопроект на Министерския съвет, до момента в който няма действителен механизъм, по който се вземат решенията, не била нито протест, нито напук.

" До този миг решенията на Министерския съвет са меко казано слаби, по тази причина се постановяваше в Народното събрание да ги поправяме ", уточни той.

Борисов сподели, че ще послушат Денков и ще бъдат доста работливи в Народното събрание.

" По бюджета има доста забележки на всички браншове – на наедрял, междинен, огромен, дребен бизнес, на кой ли не, ще бъдем по-работливи, а това ще отнеме доста време ", сподели със скритазаплаха лидерът на ГЕРБ.
Пеевски за следващ път отхвърли Движение за права и свободи да взе участие в " сглобката "
Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски за следващ път отхвърли Движението на взе участие в сглобката. Тази позиция е друга от неговото държание до неотдавна, както и от анализите на огромна част от постоянно изявяващите по малкия екран анализатори.
 Снимка Българска телеграфна агенция

Партиите, които вземат участие в ръководството, да решат дали би трябвало да има механизъм за взимане на решения, поиска Пеевски.

" Движение за права и свободи не взе участие в тази сглобка - нито имаме министри, нито имаме заместник-министри, нито желаем да имаме. Ние поддържаме евроатлантическото болшинство в Народното събрание и евроатлантическото държавно управление, тъй като няма друго. Видяхме до какво водят служебните държавни управления - до цялостна съсипия ", разяснява Пеевски.  

Той уточни, че от Движение за права и свободи към този момент са декларирали поддръжка за приемане на правилник, по който да бъдат попълнени регулаторните органи. За него предходната седмица заяви Христо Иванов след срещата им в лидерски формат с присъединяване на финансовия министър Асен Василев, който е и съпредседател " Продължаваме промяната - Демократична България ", водача на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски. 

Пеевски разяснява, че " Пирогов " съвършено си прави работата и избавя всички незабавни случаи от цяла България. Вчера от Движение за права и свободи обявиха цялостна поддръжка за шефа на болничното заведение.

Това било дребно възмездие от страна на съветник, който си е разрешил " нечувано държание в Пирогов " (явно намеквайки за абсурда към Мустафа Емин).

" Това е дребно възмездие, това би трябвало да завърши незабавно ", добави той.

И добави:

" Трябва да разберем следното нещо - да спрат избрани лица от изпълнителната власт да поучават Народното събрание - това няма да се допусне. Те са определени от този парламент и не могат да го поучават. Трябва да си схванат ясно местата, в случай че не си ги схващат, има единствено едно и това е изходът от Министерския съвет ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР