По света в момента се строят 55 нови ядрени реактора,

...
По света в момента се строят 55 нови ядрени реактора,
Коментари Харесай

По света в момента се строят 55 ядрени реактора

По света сега се строят 55 нови нуклеарни реактора, сподели шефът на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг. Изказването ѝ бе направено по време на откриването на XI-я Международен конгрес „ Атомекспо 2019 - Ядрени технологии за по-добър живот " в съветския град Сочи.
За първи път се строят атомни централи в Турция, Беларус, Бангладеш и Обединените арабски емирства (ОАЕ), добави Ризинг. По думите ѝ атомната сила е втората по разпространяване след хидроенергията.
Според шефа задачата е до 2050 година 25 % от цялата електрическа енергия в света да се създава от АЕЦ. Тази цел е планувана в проект „ Хармония ", който Световната нуклеарна асоциация е създала. По думите на Ризинг, с цел да може тази цел да се реализира, би трябвало да се утрои строителството на нуклеарни електроцентрали.
„ Няма стабилно развиване без атомна сила, защото атомните технологии се употребяват освен за произвеждане на електрическа енергия, а и в медицината, селското стопанство и зареждането на електрически автомобили ", посочи шефът.
Единадесетият интернационален годишен конгрес „ Атомекспо - 2019 " сложи нови връх за наличие на участници и посетители, разгласи на откриването на форума генералният шеф на съветската държавна корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов. По думите му в Сочи са пристигнали над 3500 делегати. Тази година доста са се нараснали задграничните посетители - 1500 представители от разнообразни страни на света.
Във форума вземат участие представителите от 74 страни, уточни той. „ Представители на една трета от суверенните страни в света са тук ", посочи Лихачов.
Очаква се в границите на събитието да бъде разискван приносът на атомната сила в битката с климатичните промени, както и смисъла на нуклеарните технологии за развиването на разнообразни браншове от публичния живот.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР