По структура проектът за нова конституция е копие на Димитровската

...
По структура проектът за нова конституция е копие на Димитровската
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: Новата конституция прилича на Димитровската от 1947 г.

По конструкция планът за " нова конституция " е копие на Димитровската конституция от 1947 година, с която се легитимира тоталитарната страната. Това споделя в изявление за Mediapool Екатерина Михайлова, която има шест мандата като депутат, а в този момент е началник на департамент " Право " в Нов български университет. Тя подсети, че хората стачкуват с искане за върховенството на закона и по-добре функционираща народна власт, а и им се предлага нещо, което ще утежни качеството на българската народна власт.

Г-жо Михайлова, виждате ли ясна политическа или юридическа цел зад плана за така наречен нова конституция?

Не виждам ясна юридическа цел. Това, което ни се предлага не може да бъде наречено нова конституция. От нова конституция има потребност, когато има коренна смяна на метода, по който действа страната. Нека припомня нещо, с което стартира всеки академични курс по конституционно право. Конституцията е освен главен закон, само че и публичен контракт. Конституция е замислена като публичен контракт. За да се пристъпи към преучредяване на страната, би трябвало да има доста съществени предпоставки. България има четири конституции. За три от тях можем да кажем, че е било налице съображение за основаването им. Първа е Търновската конституция, която поставя основите на Третата българска страна. След преврата от 1944 година и нахлуването на руските войски се доближава до напълно нова обстановка. След референдума и анулацията на монархията напълно естествено се стига до написването на нова конституция – Димитровската. Тя е призната през 1947 година По същата логичност след събитията от 1989 година има потребност от нова конституция, тъй като прекосяваме от тоталитарна към демократична система. Само конституцията от 1971 година – Живковската, не трансформира нещо изключително, с изключение на да уреди фигурата на Тодор Живков като държавен глава. Хората не усещат смяна.

В този смисъл аз не намирам политическо или юридическо съображение за приемане на нова конституция в този момент. Запазва се парламентарното ръководство, институциите са същите, има някои промени, които обаче разместват доста балансите сред управляващите. По създание това няма по какъв начин да е нова конституция.

Превръщаме ли се в прокурорска република?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР