По сто дни ги държаха в изолация, разделяха деца от

...
По сто дни ги държаха в изолация, разделяха деца от
Коментари Харесай

Как Китай измъчва народа си в пандемията


По 100 дни ги държаха в изолираност, разделяха деца от родители, хранеха ги в пластмасови купички, убиваха домашни любимци, тестваха ги непрекъснато. От едната прекаленост Китай мина в другата: изцяло изостави народа си.

Си Дзинпин с маска

поради пандемията от. Стодневни локдауни не бяха изключение. Представете си: 100 дни, в които не можете да излизате от личния си дом. Сто дни, в които сте принудени да се храните от пластмасови купички, които доставчици оставят пред вратата ви. Сто дни без физически контакт с други хора.

Барикадите пред жилищните блокове приличаха на кадър от апокалиптичен филм. Анонимни фигури в бели защитни костюми подлагаха хората на непрекъснато тестване. Един позитивен тест можеше да докара до изолацията на хиляди. В някои случаи даже домашните любимци на китайците с положителен резултат бяха убивани. Малки деца бяха разделяни от родителите им в продължение на дни и се озоваваха в големите зали, където системата настаняваше инфектираните.
Редакцията предлага
Сплашване и надзор

Мащабните рестрикции за популацията бяха оправдавани със смъртоносната заплаха, която вирусът носеше. Посланието за всички: за разлика от хипотетично упадъчните западни страни - и изключително Съединени американски щати - китайската страна се грижи за своите жители и подсигурява сигурността им. Според, с цел да се избегне гибелта на милиони, бе нужна строга политика за нулеви стойности на Ковид.

Когато пандемията стартира и към момента липсваше опит, в Германия също се спореше кой е най-хубавият метод за справяне с заболяването. И тук имаше последователи на строгата политика за нулев Ковид. Но най-късно в края на 2021 с появяването на разновидността " Омикрон "  се разбра, че това единствено отсрочва неизбежното. Виетнам, който до тогава също организираше политика на нулев Ковид, промени своя курс. Комунистическият комшия на Китай беше изумен от сериозна заразна вълна, само че през днешния ден животът е подобен, какъвто е бил преди пандемията.

" Специалният път " на Китай

Някъде тук стартира и " специфичният път " на Китай. С всеки минал месец страната изпадаше във все по-дълбока невъзможност. Вече не ставаше дума главно за битка против пандемията, а за идеологически цели. Пекин искаше да показва превъзходството на личната си система пред останалия свят.

До навечерието на 20-ия партиен конгрес на Комунистическата партия през октомври 2022, на който президентът и партиен водач Си Дзинпин трябваше да бъде провъзгласен за доживотен държател, нарушаванията на реда бяха под безспорна възбрана.

Но когато хиляди служащи напуснаха индустриалните халета на Foxconn след оповестението на позитивен случай на заболяването, стана ясно доколко вече народът на Китай страдаше от строгите ограничения на комунистическата партия. Всички те желаеха просто да избегнат идните седмици или месеци на изолираност.

След партийния конгрес в разнообразни градове избухнаха протестни демонстрации. Участниците в тях доста добре знаеха, че ги чакат преследвания и репресии, само че все пак излязоха на улицата - още един знак, че доста китайци са на лимита на силите си. Протестите бързо бяха овладени и в нито един миг не заплашиха системата.

По-голяма опасност може би представлява нарастващото оттегляне на непознатите вложители от Китай. Напоследък от ден на ден интернационалните компании обществено оповестиха, че отдръпват бизнеса си от страната заради строгите антипандемични ограничения.

Радикалният поврат на Пекин

Изненадваща и неразбираема бе реакцията на Пекин. Буквално за една нощ рестриктивните мерки и тестванията бяха премахнати. От едната прекаленост ръководещите минаха в другата.

Ако Китайската комунистическа партия въобще в миналото е била загрижена за сигурността на своите жители, тя щеше да разгласи временен интервал за цялостна имунизационна акция и да приготви съответно здравната система. Нищо сходно не се случи.

Оказва се, че последната имунизация на доста остарели и заболели хора, които са ваксинирани с по-малко ефикасния препарат Sinovac, е била преди месеци. Болниците в страната са претъпкани. Пред аптеките се вият опашки. Вирусът показва, че не се преценява със " специфичния път " на Китай. Опитът води до опасения, че оттук нататък милиони хора могат да бъдат инфектирани, а десетки хиляди да умрат.

Народът, който в началото бе заставен да се изолира, в този момент още веднъж е зарязан от ръководещите.

***
Вижте тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР