По средата на годината и в условията на тежка икономическа

...
По средата на годината и в условията на тежка икономическа
Коментари Харесай

Кметът на Варна: Връщането на бюджета от областния управител ще блокира развитието на града

По средата на годината и в изискванията на тежка икономическа рецесия връщането на бюджета на Варна за 2022 година от регионалния шеф от „Продължаваме Промяната“ ще има тежки последствия за града, предизвести кметът Иван Портних.

Той напомни, че бюджетът е признат от Общинския съвет с поддръжката на две трети от общинските съветници, които са представители на разнообразни политически партии.

Връщането на бюджета значи прекъсване на локална активност на общината – на финансовата стратегия, т.е. на всички поправки на улици, построяването на нови детски градини, ясли и учебни заведения, ново осветяване, поправки на междублокови пространства, създаване на паркинги. Спиране на всички здравни и обществени помощи за хората в неравностойно състояние, на профилактичните здравни стратегии, на инвитро програмата за двойки с репродуктивни проблеми, на целевата помощ за превоз, с помощта на която се обезпечават безплатните карти за пътешестване на пенсионери и възпитаници, на стратегиите за спорт, на културните планове и фестивалите.

Заетите в учебното и предучилищното обучение няма да получат нарастването на заплатите си от 1 април, изясни кметът. Той напомни, че паралелно с това към този момент година и половина от началото на новия програмен интервал държавното управление не е отворило нито една национална стратегия, която може да обезпечи финансиране на разнообразни планове.
Всичко това е сериозна деструктивна смяна в икономическия живот на града, която се търси съзнателно от държавното управление. Затова държа да предупредя варненци за следствията. След като народните представители от ръководещите партии не са обезпечили нито лев за Варна, дано най-малко не пречат, сподели още той.

Кметът разяснява и тематиката за достъпа на коли в Морската градина.
Твърденията на регионалния шеф, че поддържа прекъсването на колите в парка, изрично не дават отговор на истината. Благомир Коцев и като физическо лице, и като обвързван с компании, е обжалвал на всички правосъдни инстанции моите заповеди за прекъсване на колите в Морската градина. Той нападна в съда и пътните забранителни знаци, и дейностите на Общинска полиция, както и актуализацията на Генералния проект за организация на придвижването на територията на община Варна, посредством който бяха регламентирани забранителните знаци за достъп до парка, напомни кметът.

„От изявлението на регионалния шеф стана ясно, че той желае връщане на колите в Морската градина като се обезпечат паркинги, посредством изплатени от общината частни терени за милиони. Това е гениална тактика за съсипването на градината“, разяснява още Иван Портних. „Държавата има парцели в Морската градина! Затова желая да попитам – подготвен ли е регионалният шеф да ги даде за създаване на паркинги, каквато е фантазията му? И за какво, откакто държавни терени в парка, той предлага общината да изкупува частни имоти с парите на варненци?, попита кметът. Другото предложение, което бе направено, е Министерство на вътрешните работи да разпореди на КАТ да стопира достъпа на коли в Морската градина, защото там има единствено алеи, а не улици.

Кметът Иван Портних напомни, че към момента чака отговори от регионалния шеф на въпросите, които му зададе на 15 април по отношение на ориста на 3300 тона азотен тор от кораба „ Vera Su “.
Къде са цистерните с товара, по какъв начин се съхраняват, какво ще се случи с товара, кой ще заплати разноските и кой носи отговорност за замърсяването на морето от нескопосаната интервенция по изтеглянето на заседналия транспортен съд край Камен бряг?, попита той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР