По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа агенция

...
По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа агенция
Коментари Харесай

Евростат: Пицата в България е поскъпнала с 37%, в Италия - с 10%

По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа организация “Евростат ” показа синтезирани данни за повишаването на обичаната за милиони европейци храна.
Данните сочат, че през декември 2022 година цената на закупената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била приблизително с 16 % по-висока по отношение на декември 2021 година За съпоставяне през последния месец на 2021 година годишното повишаване на пицата възлизаше на едвам 2 %.
С нарастване от 37 % България е трета измежду страните членки от Евросъюза по растеж на цената на дребно на пицата през декември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година За цялата 2022 година пицата, продавана в родните магазини, е поскъпнала приблизително с 25,4 на 100, при приблизително равнище на растеж на цената в Европейски Съюз от 8,9 на 100.
Сред членките на Европейски Съюз най-голямо нарастване на цената на пицата на годишна основа през декември 2022 година е записала Унгария (+46 процента), следвана от Литва (+39 процента) и България (+37 процента). Противно на тях най-слабо повишаване на пицата е записано в Люксембург (+7 на сто), Италия (+10 на сто) и Франция (+13 на сто).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР