По случай годишнината от рождението на Бертолт Брехт, най-известният германски

...
По случай годишнината от рождението на Бертолт Брехт, най-известният германски
Коментари Харесай

Гьоте-институт България представя прожекция на емблематичната му пиеса Майка Кураж и нейните деца

По случай годишнината от рождението на Бертолт Брехт, най-известният немски драматург и сценичен теоретик на XX век, Гьоте-институт България ще излъчи кино запис на класическата режисура „ Майка Кураж и нейните деца “, която се е играла на сцената на „ Берлинер Ансанбъл “ под режисурата на създателя и в съдействие с режисьора Ерих Енгел.

 

Филмът е сниман сред 1959 година и 1961 година, малко след кончината на Брехт, а фотосите наблюдават театралното осъществяване на пиесата, която все още на снимане има над 400 изигравания.

Заповядайте в огромната зала на института на 8-ми февруари, сряда, от 18:00 часа.

„ Майка Кураж и нейните деца “ е драма, написана от Брехт по време на доброволното му заточение в Швеция през 1938 и 1939 година, в символ на опозиция против възхода на фашизма и нацизма и в отговор на нахлуването на армията на Хитлер в Полша през 1939 година Действието се развива по време на Тридесетгодишната война и в дванадесет подиуми споделя за историята на Ана Фирлинг, наричана Майка Кураж, хитра продавачка в шведската войска. Заедно с децата си тя пътува с войскова лавка (търговски фургон), решена на всичко, с цел да натрупа облага от войната. В последна сметка цената на нейните дейности заплащат трите й деца, които губят живота си.

Майка Кураж: "... войната ще продължи малко по-дълго, а ние ще изкараме малко повече пари, тъй че мирът ще бъде още по-добър. "

Пиесата е образец за Брехтовия „ епически спектакъл “, в който за разгръщането на огромната картина се изисква прочувствена отдалеченост и студенина по отношение на персонажите, като в същото време се характеризира и с антивоенно обръщение. Според немския драматург и режисьор публиката би трябвало да мисли, а не да усеща, по тази причина и се е противопоставял на благосклонностите на публиката към основната героиня след първите представления, като след това даже е редактирал текста, с цел да ѝ придаде още по-отблъскващ облик.

Филмът е продукция на ДЕФА, държавното кино студио на Германска демократична република, и на премиерата си през февруари 1961 година е прожектиран по едно и също време в 14 града в Германска демократична република по случай 63-ия рожден ден на Брехт. В основната роля е брачната половинка на Брехт, Хелене Вайгел.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР