По случай Деня на спасяването на българските евреи и на

...
По случай Деня на спасяването на българските евреи и на
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи

По случай Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на респект пред паметта на жертвите на Холокоста президентът Румен Радев ще посети село Горско Сливово, където е живял израелският публицист, историк и държавник професор Михаел Бар-Зоар. С „ Поход на толерантността “ в София денят ще бъде маркиран от българската еврейска общественост. 

 

Президентът ще взе участие в гала по наименуването на улица на името на проф. Михаел Бар-Зоар в село Горско Сливово, община Летница, оповестиха от прессекретариата на президента. Роденият в България знаменит израелски публицист, историк и държавник професор Михаел Бар-Зоар също ще взе участие в събитието. Пред дома, в който той е живял, президентът ще произнесе слово в в 12:00 ч. 

 

В София българската еврейска общественост ще означи 81–вата годишнина от спасяването на българските евреи посредством „ Поход на толерантността “, заяви организация на евреите в България „ Шалом “. Походът ще стартира от 10:30 ч. пред храм „ Света София “, в 11:00 ч. ще стартира гала пред Паметника на Спасението в градина „ Св. Климент Охридски “. В събитието се чака да се включат Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи в оставка, народни представители, кметът на столицата Васил Терзиев, представители на дипломатическите задачи и други публични лица.   

 

Тази година се навършват 81 години от акта на хуманизъм и приемливост на българския народ и държавни институции по времето на Втората международна война, довел до спасяването на близо 50 хиляди български евреи, напомнят от прессекретариата на президента. 

 

Денят на спасяването на българските евреи се отбелязва от 2003 година с решение на Министерския съвет, признато на 13 февруари същата година, отбелязва Българска телеграфна агенция. Определянето на датата е обвързвано с признатата на 18 октомври 2002 година от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, според която всяка страна отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на потърпевшите от закононарушения против човечеството, съгласно нейната национална история.

 

На 17 март 1943 година подпредседателят на 25-ото Народно заседание Димитър Пешев изпраща ревю до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, срещу депортирането на българските евреи. С дейните дейности на пловдивския митрополит Кирил и софийския екзарх Стефан и с намесата и на обществеността от депортация са избавени близо 50 000 български евреи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР