По следите на изчезващото спокойствие, борбите за власт на Черноморието

...
По следите на изчезващото спокойствие, борбите за власт на Черноморието
Коментари Харесай

Как съхраняваме уникалната екосистема на Синеморец



По следите на изчезващото успокоение, битките за власт на Черноморието и човешките ориси.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Стоян Фалджийски , естествоизпитател. 

Синеморец от екологична позиция

“Мястото е неповторимо с благосъстоянието на екосистемата, тя е хилядолетна и съдържа памет за виталните процеси. Освен това имаме среща на гора и море – естетически красива композиция.

Има доста типове, които са ендемити, срещат се единствено тук и в горската екосистема. Просто нещо е непокътнато в доста дълъг интервал от историята.

Какво тъкмо значи това, мъчно можем да разберем от позицията на едни човешки живот. Това е като да мислим, че като отсечем това дърво и залесим на същото място ново, това са равнопоставени дейности, не са, няма нищо общо.

Един огромен проблем, който също се следи в последните 15 години от моя позиция, той може да съществува и преди този момент, следи се увеличение на дърводобива от тази хилядолетна екосистема от планина Странджа, за което още веднъж липсва дълготрайна логичност.



Дървета, които се изнасят с камиони, които са явно остарели и явно здрави, това е огромен проблем.

Проблем е, че когато тези остарели дървета бъдат изсечени, те са тези, които поддържат жизнеността на екосистемата. Тя просто ще загуби своята виталност. Имат директна връзка със задържането и съхранението на вода, когато няма дървета, пада и реката. Когато няма река, пада и животът, обвързван с реката.

Няма възобновяване, не можеш да засадиш на 600-годишно дърво едно жълъдче и то след 60 години да има същата функционалност в екосистемата, не работи по този начин. Във всяка една система има граници и мястото такова, каквото е, то може да поеме брой посетители, туристи, хора, които се любуват.

И това нещо в естествени резервати, известни места по целия свят, се контролира с някакви ограничавания на броя.

Всички знаят по какъв начин всички отпадъчни води от селото се изливат в морето и то на метър и половина във водата и може да се види с просто око.

 Синеморец

Съществуват най-различни пречиствателни станции, само че тук няма. Само част от такава станция е издигната, само че е недостроена. Това е единият напън, вторият е неналичието на система за разделно събиране, транспортиране и следващо отнасяне на боклуци.

Това е голям проблем, тъй като тези размери услуги генерират голямо количество рециклируем боклук и стъклени опаковки, пластмаса. Всичко това се товари на едни камионетки и се извозва в някаква посока.

Това не е обикновено за място, което може да се даде като съвършен образец за това по какъв начин човек, бизнес и природа могат да съществуват в синхрон. В момента към момента имаме изискванията. Но това са стъпки, които от десетилетия към този момент не се одобряват.

Проблемът не е толкоз в регулациите, тъй като тях ги има, колкото в заобикалянето им и схемите. "

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР