По-скоро се върви към отстраняването на главния прокурор. Това прогнозира

...
По-скоро се върви към отстраняването на главния прокурор. Това прогнозира
Коментари Харесай

Силвия Великова: Надявам се, че ще има продължение на темата за натиска във ВСС

По-скоро се върви към отстраняването на основния прокурор. Това предвижда журналистът Силвия Великова, която посочи, че има нужното болшинство за това. Според нея процесът ще е придружен от немаловажни събития - визитата на Иван Гешев в Страсбург и настояването му да бъде изслушан на закрито съвещание пред депутатите.

" Цялата поредност от събития, които в този момент разясняваме и ни изглеждаха невъзможни преди време, последва след гърмежа до колата на основния прокурор. От конференцията на Иван Гешев, за която се желае неговото премахване, излиза наяве, че той е имал сигнали, че постът му се е раздрусал, надалеч преди въпросния гърмеж ", сподели тя в ефира на NOVA.

" Следим невъзможни за преди събития. С сериозни гласове към основния прокурор, които не съм допускала, че съществуват във Висш съдебен съвет. С хора, които в прав текст споделят, че той ги притиска поради позицията им с инспекции. Надявам се, че ще има продължение на тематиката за натиска - тя е основна. Тя демонстрира, че хората на върха на системата най-сетне са чули какво се приказва по низините на системата ", добави журналистът.

Журналистът разяснява и за какво магистратите отдръпнаха настояването за оставка на основния прокурор, обвързвано с израелския специалист. " Според мен те направиха ход напред. Изпревариха Гешев, който щеше да ги удря с това разпореждане по време на целия спор. Стратегически това беше по-добрата позиция, която взеха ", е мнението на Великова.

Във връзка с премахването на фигурата на основния прокурор, каквото предложение се чу в петък в Народното събрание, тя уточни: " Тази концепция се е обсъждала обратно във времето. Колкото и да се дебатира тази тематика, тя няма по какъв начин да се случи толкоз елементарно. Най-вероятно може да се окаже, че би трябвало Велико национално заседание, за което са нужни 400 депутати ", акцентира тя.

По-реалистично съгласно Великова е да се обезвласти фигурата на основния прокурор или да се откри метод той се да трансформира в административен началник. " Някак ми се коства, че това с основния прокурор пристигна за разпръскване на атмосферата, тъй като видяхме, че представител на тази концепция е Делян Пеевски, който е в центъра за конституционна и правосъдна промяна ", сподели още тя.

Силвия Великова уточни, че Пеевски не е приказвал толкоз доста за цялото си престояване в Народното събрание, колкото през последните дни. " За мен това е някаква провокация. Това Пеевски да изземе диалога за правосъдна и конституционна промяна ми се коства много провокативно, тъй като значително тя се аргументираше с модела, който е самият Пеевски ", добави Великова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР