По-скъпо: Пътуването в Гърция и Турция поскъпва. От 1 януари

...
По-скъпо: Пътуването в Гърция и Турция поскъпва. От 1 януари
Коментари Харесай

По-скъпо: Пътуването в Гърция и Турция поскъпва


По-скъпо: Пътуването в Гърция и Турция нараства. От 1 януари в Гърция усилват пътните такси по автомагистралите. С към 7,6 % се усилват от през днешния ден пътните такси по автомагистралите в цяла Гърция, заяви гръцкият уебсайт „ Етнос “.
След договаряния на гръцкото
Министерство на инфраструктурата и концесионерите беше решено пътните такси да бъдат увеличени на три вноски до 2026 година, като през идващите две години таксите ще набъбнат с по два %, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новите цени на таксите по главните автомагистрали като тази от столицата Атина до втория по величина град Солун ще набъбнат от общо 31,35 евро
до 33,75 евро за леки коли.
Съответно по маршрутите Атина-Янина от 38,25 евро на 41,15 евро, Атина-Патра от 11,80 евро на 12,70 евро, Атина-Каламата от 13,95 евро на 15 евро и Атина-Ксанти от 37,55 евро на 40,40 евро.

Годишното нарастване се пресмята въз основа на нарастването на показателя на потребителските цени през септември.
Според информация на гръцката редакция
на Си Ен Ен концесионерите претендират за обезщетение до 45 млн. евро от страната поради „ замразяването “ на нарастванията на цените от началото на 2023 година, които договорите предвиждаха.

Също от 1 януари Турция покачва толтаксите за мостовете и автомагистралите. Турция подвигна от началото на 2024 толтаксите за прекосяване по автомагистралите и мостовете в страната,
оповестиха локални медии.
Увеличението на цените е отразено на уеб страницата на Главна дирекция „ Автомагистрали “, показва онлайн изданието „ Тиджарет Истанбул “.

В сходство с това, считано от през днешния ден, цената за таксуване за прекосяване през мостовете „ Мъчениците на 15 юли “ и „ Фатих Султан Мехмет “ над Босфора в Истанбул е сред 15 и 110 турски лири според от категорията на транспортните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за моста „ Явуз Султан Селим “ (т.нар. Трети мост над Босфора)
ще бъде сред 25 и 275 лири.
За прекосяване по моста „ Османгази “ над Измитския залив ще се заплащат сред 205 и 920 турски лири, а за моста „ Чанаккале 1915 “, свързващ европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира сред 75 и 1400 лири.

Най-ниската такса за леки коли по автомагистралите, ръководени от Главна дирекция „ Автомагистрали “, става 9 лири,
а най-високата такса е 84 лири.
Така, таксите за автомагистралите и мостовете над Босфора, ръководени от Главна дирекция „ Автомагистрали “, са увеличени приблизително със 76 %, а пътните такси за автомагистралите и мостовете, ръководени от частни компании, са увеличени приблизително с 50 %, показва бизнес изданието „ Дюня “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според настоящия валутен курс 10 турски лири се равняват на към 0,30 евро.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР