По-скъпа коледна трапеза тази година, а причината са по-високите цени

...
По-скъпа коледна трапеза тази година, а причината са по-високите цени
Коментари Харесай

Вдигнаха предпразнично цените на храните в магазина

По-скъпа коледна софра тази година, а повода са по-високите цени на множеството храни, плодове и зеленчуци. Ако желаете пазарът да ви излезе по-евтино, то забравете за салата от домати и краставици. Цените им се подвигат стремително дните преди празниците, сподели инспекция на darik.bg. Килограм домати се продава по 4 лв., а краставиците гонят 5 лв..

Само за последните две седмици цените и на двата зеленчука са скочили фрапантно – надлежно с 16 и 29% по пазарите, демонстрират данните на уеб страницата foodprice.bg. За съпоставяне през януари 2022 година доматите са коствали по 3,50 лева за кг, а краставиците – сред 4 и 4,60 лева за кг.

Повече тази година ще платим и за лук и картофи. Поскъпването при зрелия лук е с 11% за последните две седмици и в магазините той се продава над 2,10 лв. за кг, при 1,40 лева преди година. С 8 на 100 се е вдигнала цената на картофите от началото на януари и в случай че решите да купите, то ще ви коства по 1,83 лв. за кг.

И в случай че можем да се лишим от зеленчуците на коледната софра, то без месо няма по какъв начин да минем. Килограм свински врат върви по 15 лв. в огромните вериги, а в дребните бутикови месарници стига и до 19 лв. за кг. Миналата година свинският врат се е продавал по 13-14 лв. за кг. Пилешкото месо също е поскъпнало за последната година и най-евтиният вид – замразено цяло пиле към този момент коства по 8 лв.. Сериозно повишаване има при кравето сирене, чиято цена единствено от началото на декември се е повишила с нови 8% и стига 15,80 лева за кг. Миналата година краве сирене можеше да се купи и по 8-9 лв. за кг.

Нагоре са и цените на яйцата, като размер М към този момент се продава твърдо над 50 стотинки за брой.

Да не забравяме и плодовете на трапезата. Ако решите да се поглезите с ябълки и банани, то ще платите най-малко 2-3 лв. от горната страна по отношение на това, което ви е коствало през 2022 година Килограм ябълки не падат под 3 лв. за кг и за две седмици цената им се е вдигнала с 19 на 100, до момента в който преди Коледа предходната година те са коствали по 2,20 лева за кг.

С 3-5 лв. от горната страна коства и бутилка от обичайна гроздова ракия, както и наложителното за празника алено вино.

Най-скъпо излиза в Русе

Сериозна разлика в цените обаче има в другите градове у нас. Така да вземем за пример кравето сирене се продава най-скъпо в София – 17,44 лева за кг. В Русе то коства 16,73 лв. за кг, а в Благоевград – над 15 лв.. Във Варна и Бургас кравето сирене е най-евтино – надлежно 14,24 и 14,55 лева за кг.

София е водач и при цената на свинския бут, в магазините в столицата той коства над 13 лв. приблизително, до момента в който в Благоевград да вземем за пример килограмът е 11,65 лв., а в Русе малко над 12 лв.. В крайдунавския град и София е най-висока цената на яйцата – броя се продава по 54 стотинки, до момента в който в Благоевград тя е 46 стотинки.

С 1,50 лв. за кг по-евтини са замразените пилета в Бургас по отношение на цената им в София. Килограм от тях в морския град коства 7 лв., а в столицата 8,50 лева към 8 лв. е цената им в магазините в Благоевград и Варна сега.

В Русе обаче цената на краставиците е с 1,60 лева по-висока от тази в Благоевград и София, и гони 6 лв.. Същата е и обстановката при доматите, които в крайдунавския град се продават на дребно по 4,30 лева за кг, до момента в който в Бургас и Варна търговците желаят по 3,40 лева за кг. Близо 1 лв. повече заплащат русенци и за кг банани или портокали. 4,10 лева костват бананите на пазарите в Русе, до момента в който в Благоевград на пазара цената е 3,20 лева за кг. 4 лв. пък са портокалите там, до момента в който в София и Благоевград те са към 3 лв. за кг.

По данни на Системата за агропазарна информация през предходната година коледната софра за едно 4-членно семейство излиза сред 135 лв. и 161 лв. според от това в кой град на страната пазарувате. Най-много костваха продуктите в Русе- 161,34 лв., а минимум в Монтана – 135 лв.. За тази година коледната кошница ще ни коства най-малко 30 лв. повече, в случай че решим да не се лишаваме от нищо.

Не единствено българите, само че и гърците ще платят повече тази година за коледната софра. В съпоставяне с предходната година нарастването е с 20%, демонстрира изследване на цените на Института за проучване на пазара към Съюза на потребителите. Всички хранителни артикули там са с увеличени цени, като при някои като да вземем за пример зехтин, месо, плодове и зеленчуци покачването на цените е с над 50%.

Коледа отвън дома

Ако решите да празнувате Коледа и Нова година отвън дома, това ще ви коства сред 500 и 5000 лв. в България. Най-ниски са цените за нощувка в къщите за посетители и хотелите с 1 и 2 звезди. По-евтино излиза да посрещнете коледните празници отвън дома, в сравнение с новогодишните. За двама със закуска в добър хотел ще ви коства към 1000 лв. за два дни за Коледа, до момента в който същият пакет за Нова година към този момент излиза най-малко 2500 лв..

Между 140 и 180 лв. върви кувертът за новогодишната нощ в заведения с музика в София да вземем за пример. Повечето предложения обаче са с включени 100 грама алкохол и чаша шампанско, т.е. към тази сума ще би трябвало да прибавите и още пари, в случай че решите да пийнете повече.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР