По силата на заповед от изпълнителния директор на Българската агенция

...
По силата на заповед от изпълнителния директор на Българската агенция
Коментари Харесай

Заместник областният управител Александър Йотков свика заседание на Областната епизоотична комисия

По силата на заповед от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на хранитеза предприемане на ограничения по поводвъзникнали огнища на заболяването африканска чума по свинете в Пловдивска област, област Монтана и в прилежащи страни,заместник регионалният шеф Александър Йотков незабавно свиказаседание наОбластната епизоотична комисия.

Африканската чума е тежко вирусно заболяване, което предизвиква огромни вреди на свиневъдството. Боледуват домашните и дивите прасета ине се предава на индивида.Вирусът е доста резистентен и дълго време може да просъществува в месо,недобре обработени месни артикули, в засъхнала кръв и трупове на животни. Унищожава се със специалнидезинфектанти и посредством умъртвяване и загробване на инфектираните животни.

На съвещанието, управлявано от Александър Йотков,беше показан отчет от шефа на Областната дирекция по сигурност на храните д-рДанкаНиколова по отношение на повишение осведоменосттапо отношение на актуалната епизоотична обстановка. Бяха набелязани съответни ограничения, касаещиживотновъдните обекти за развъждане на прасета за персонални потребности във връзка със болестта: осъществяване на инвентаризация на свиневъдните обекти „ персонални стопанства ” три пъти годишно; осъществяване на инспекция на депопулацията на задните дворовепрез 2019 година,ако същите не са възобновили активността си; извършванена клинични прегледи или инспекции на биосигурността от регистрирани ветеринарни лекари четири пъти годишнои един път годишно от официалниветеринарни лекари,вземане на проби и лабораторни проучвания при положение на съмнениеза заболяване;взаимодействие с териториалните звена на Министерство на вътрешните работи за битка с незаконното напредване на свине и свински продукти; онлайн контрол на уебстраниции обществени мрежи и инспекции на място за попречване на незаконна търговия с прасета; даване на осведомителни материали насобствениците на свине от задния двор посредством органите на локалната власт, формалните и записаните ветеринарни лекари; усилване на пасивния контрол и неотложно известяван на формалния ветеринарен доктор от записания ветеринарен доктор за всяко подозрение за съществуване на болестта, както и на шеф отдел „ Здравеопазване на животните ” в ОДБХ.

Беше признат график на съвещанията на общинските епизоотични комисии,както и планза осъществяване на горепосочените ограничения

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР