По сигнали за нуждата от отводняване на шахти и мазета

...
По сигнали за нуждата от отводняване на шахти и мазета
Коментари Харесай

Отводняват шахти и мазета заради интензивното снеготопене

По сигнали за потребността от отводняване на шахти и изби работят противопожарните служби в Търговищко и Разградско, откакто топенето на изобилния сняг подвигна внезапно равнището и на подпочвените води. Във вторник службата в Омуртаг е била вдигната по паника поради риск от нахлуване на вода в индустриални пространства на дружество за произвеждане на пелети. С помощта на две моторни помпи били отводнени шахтови уреди, с цел да се отвори пътят на водата към непосредствен водоем.

В разградските села Трапище и Ловско пък са отводнявани мазета на къщи, в които избили подпочвени води от бързото снеготопене при повдигането на температурите.

По данни на регионалната администрация в Търговище единственият проблематичен язовир, който преливал, бил този в село Вардун, където не били спазени предписанията за поддържане на водните равнища. На стопаните на обекта щели да бъдат наложени наказания.

Във вторник вечерта е имало повишаване равнищата на реките в региона, само че до излизане от коритата не се е стигнало и нямало потърпевши парцели и ниви. На косъм са били още веднъж парцели в поповското село Априлово, където река Черни Лом поема водите от язовир Росина, само че до катастрофи не се е стигнало. На място е имало дежурни в подготвеност за реакция.

В някои аграрни площи, обаче, интензивното снеготопене е образувало цели езера и не е изключено да пострадат културите там.

По наставление на Басейнова дирекция е почнало изпускане на размери от язовирите Съединение и Овчарово, които се стопанисват от „ Напоителни системи ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР