По съобщение на канала Discovery, археологът от Йоркския университет (Великобритания)

...
По съобщение на канала Discovery, археологът от Йоркския университет (Великобритания)
Коментари Харесай

Археолози откриха мумията на Нефертити

По известие на канала Discovery, археологът от Йоркския университет (Великобритания) Джоана Флетчер, разполага с доказателства за това, че една от мумиите открити в гробницата на Аменхотеп ІІ принадлежи на кралица Нефертити.

Образът на именитата жена на фараона Ехнатон и мащеха на Тутанкамон се е трансформирал в знак на Древен Египет. Тя била освен удивително красива, само че и имала извънредно въздействие в държавното ръководство. Съпругът й, Ехнатон - един от последните представители на така наречен 18-та династия, управлявал Египет в продължение на 17 години през ХІV век до н.е. Той бил прочут с това, че се опитал да направи промяна в религията и да вкара монотеистичния фетиш към господ Атон.

Някои египтолози допускат, че скоро след гибелта на Ехнатон, неговата брачна половинка управлявала страната в качеството си на фараон. След като нейното ръководство приключило, тя била отхвърлена от древноегипетското общество. На към 30 годишна възраст, Нефертити изцяло изчезнала от страниците на историята. До скоро археолозите даже не са предполагали, че ще открият мястото където е заровена.

През 1898 година френският археолог Виктор Лоре разкрил и изследвал гробницата на Аменхотеп ІІ. В непосредственост до мумията на фараона се намирали остатъци и на други хора. Съдейки по облеклото и присъщите перуки, това били кралски особи. В една от стаите се намирали и мумиите на две дами - по-възрастна, млада - и на момче. По мнението на Джоан Флетчер от Йоркския Университет, една от трите мумии, евентуално е на самата кралица Нефертити.

Според нея, за сходно изказване има няколко доказателства, едно от които е обръснатата глава. Членовете на кралската фамилия от 18-та династия, както е известно, премахвали личната си коса и носели разнообразни по модел перуки. Освен това, на главата на хипотетичната кралица са открити и следи от превръзки, сходни на тези, които били носени от коронованите особи.

Ренгеновият разбор на мумията посочил, че шията и раменете на мумията имат същата форма, както на изображенията и склуптурите на Нефертити непокътнати до наши дни. Изяснено било, че обеците в лявото ухо на дамата са безусловно същите, като тези на брачната половинка на Ехнатон. Но което е най-важно, тялото било балсамирано по същата технология, както и мумиите на фараоните от 18-та династия, освен това мумифицирането било осъществено доста качествено.

Флетчер допуска, че тялото на Нефертити в началото е било извадено от погребалната камера и изхвърлено на открито, а по-късно открито и върнато назад от жреците. Впрочем, американския археолог Сюзан Джеймс се отнася към концепциите на Флетчер скептично. “Ние знаем за мумията единствено това, че принадлежи на млада жена, умряла по време на 18-та династия и принадлежала към кралското семейство, - удостоверява Сюзан. - Не можем да твърдим, че това са останките на кралица Нефертити дотогава, до момента в който не бъде изработен ДНК разбор на мумията. ”

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР